IDEALNA SITUACIJA

Krenula nagađanja: Sanader na slobodi već za 5 godina?!

11.03.2014 u 19:45

Bionic
Reading

Nakon dvije nepravomoćne presude Ivi Sanaderu počele su se nizati teorije o tome da bi bivši premijer, ako se ispune sve okolnosti, mogao na slobodu i za pet godina

Nakon dva visokoprofilirana suđenja, na kojima je nepravomoćno osuđen na 10, odnosno devet godina zatvora, Ivu Sanadera čekaju još suđenja za aferu Planinska, HEP-TLM i HEP-DIOKI, u kojima je njegova uloga bila ključna, no kvalifikacije kaznenih djela u tim slučajevima sigurno se ne mogu mjeriti s 'ratnim profiterstvom' ili 'organiziranjem kriminalne skupine', piše RTL.hr.

Ako na preostalim suđenjima, iako je nezahvalno bilo što prejudicirati, bivši premijer ne bude proglašen krivim ili ga proglase krivim, ali zatvorska kazna bude manja od 10 godina, onda će Sanader sa svojim odvjetnicima putem objedinjenja pravomoćnih presuda biti u poziciji tražiti jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju do 15 godina.

Naime članak 60. Kaznenog zakona Republike Hrvatske propisuje 'ako je za dva ili više kaznenih djela počinjenih u stjecaju utvrdio kazne zatvora, jedinstvena kazna zatvora mora biti veća od svake pojedinačne utvrđene kazne, ali ne smije dosegnuti njihov zbroj, niti biti veća od petnaest godina...'.

U tom slučaju će nekad najmoćniji čovjek Hrvatske biti u poziciji da nakon polovice odslužene kazne od mogućih 15 godina zatvora zatraži uvjetni otpust, naravno u skladu s određenim uvjetima.

Članak 55. propisuje da 'osoba koja je osuđena na kaznu zatvora ili kaznu dugotrajnog zatvora može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon što je protekla najmanje jedna polovina vremena izdržane kazne, a iznimno i nakon jedne trećine vremena izdržane kazne na koju je osuđena, a pod uvjetima koji su određeni u Zakonu o izvršenju kaznenopravnih sankcija'.

S obzirom da je Sanader već proveo godinu dana u pritvoru (od prosinca 2010. do prosinca 2011), a onda u zatvoru nakon presude za Hypo i INA-MOL još 16 mjeseci, kada se sve zbroji i oduzme, u idealnom scenariju bivši premijer bi mogao zatražiti uvjetni otpust već za pet godina!?

Međutim, iako su se danas mogle čuti takve procjene, sve je to još uvijek duboko na teorijskoj razini i u domeni nagađanja.