'OPERACIJA POSLJEDNJA ŠANSA'

Krenula kampanja lova na naciste

24.07.2013 u 16:26

Bionic
Reading

Pod sloganom 'Kasno je, ali ne i prekasno!' u Njemačkoj je upravo započela kampanja 'Operacija posljednja šansa' kojom se apelira na stanovništvo da pomogne u lovu na još uvijek žive nacističke zločince, javlja Deutsche Welle

'Riječ je o više od 60 osoba koje su svakodnevno tijekom duljeg vremenskog razdoblja sudjelovale u masovnim ubojstvima. Samo zato što su te osobe rođene možda još 1919, 1920. ili 1921. godine, ne postoji nikakav razlog zašto ih se ne bi kazneno gonilo', objasnio je Efraim Zuroff, voditelj Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu.

Ova institucija, koja se prvenstveno bavi svime što ima ikakve veze s Holokaustom, postala je poznata po spektakularnim uspjesima pronalaska ratnih zločinaca. Sada ovaj centar započinje svoju novu kampanju, i to u Njemačkoj, pod naslovom 'Operation Last Chance' ('Operacija posljednja šansa'). Kako je objasnio Zuroff, riječ je o tome da se zadnji nacistički zločinci koji još uvijek nekažnjeno žive u Njemačkoj konačno dovedu pred sud. Po Berlinu, Kölnu i Hamburgu su od utorka, 23. srpnja, polijepljeni plakati velikih formata kojima se stanovništvo poziva na pomoć i suradnju.

Kampanja koja će u Njemačkoj trajati dva tjedna cilja prvenstveno na pronalaženje bivših nadglednika i nadglednica u koncentracijskim logorima, kao i bivših članova zloglasnih postrojbi SS-a. Prema Zuroffovim procjenama, riječ je ukupno o oko 6.000 osoba, uglavnom muškaraca, od kojih 98 posto najvjerojatnije više nije na životu.

Ostatak teksta pročitajte na portalu Deutsche Welle.