rat u ukrajini

Kremlj upozorava: Nova pošiljka britanskog oružja prouzročit će 'još veća razaranja'

15.05.2023 u 13:26

Bionic
Reading

Nova pošiljka britanskog oružja Ukrajini koju je London najavio uoči sastanka premijera Rishija Sunaka i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, prouzročit će 'još veća razaranja', upozorio je Kremlj u ponedjeljak

'Velika Britanija želi biti na čelu zemalja koje i dalje preplavljuju Ukrajinu oružjem', rekao je pred novinarima glasnogovornik ureda ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Ocijenio je da ove isporuke neće 'imati tako velik utjecaj na tijek' sukoba, ali će 'prouzročiti još veća razaranja'.

'Na to gledamo veoma negativno', dodao je Peskov.

London je u ponedjeljak najavio skoru dopremu "stotina" protuzračnih raketa i dronova Ukrajini, uoči posjeta Zelenskija u okviru njegove europske turneje.

Velika Britanija, koja je među glavnim zemljama koje pomažu Kijevu, još je prošlog tjedna najavila da će poslati Ukrajini krstareće rakete Storm Shadow, postavši tako prva zemlja koja će joj isporučiti takav tip oružja dugog dometa.

Ova vijest o slanju oružja dolazi u vrijeme kada se Kijev već mjesecima priprema na protuofenzivu kojom planira potisnuti ruske snage s teritorija koji su zauzele.

  • +7
Ukrajinska vojska u okolici Bahmuta Izvor: Profimedia / Autor: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

London je 2022. poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 2,65 milijarda eura, a vlada je najavila da će i ove godine nastaviti pomagati na toj razini, što je druga po veličini pomoć nakon Sjedinjenih Država.