NESHVATLJIVI DOGAĐAJI

Vojni analitičar: Rat u Ukrajini pretvara se u morbidni reality show

15.05.2023 u 09:43

Bionic
Reading

Vojni analitičar Marinko Ogorec u Novom danu televizije N1 analizirao je stanje na bojištu u Ukrajini. Osvrnuo se na novo curenje informacija vezanih uz rat, kao i na dugo očekivanu ukrajinsku protuofenzivu te diplomatske posjete lidera Ukrajine Volodimira Zelenskog

Ukrajina je ostvarila djelomične teritorijalne dobitke u Bahmutu, u kojem već mjesecima bjesne žestoke borbe.

'Napredovanje kilometar, dva na tako velikom ratištu ne znači baš previše. Očito je da će Bahmut biti ukrajinski Staljingrad i da očito dobiva na toj ulozi kao nekadašnji Staljingrad u Drugom svjetskom ratu. I jednoj i drugoj strani stalo je do Bahmuta, tamo će se još voditi borbena djelovanja i tamo će biti još žrtava', kazao je Ogorec za N1.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da su dvojica ruskih zapovjednika ubijena u istočnoj Ukrajini.

'I zapovjednici su smrtni ljudi. Rusi su i prije izgubili više zapovjednika. Izgubili su i nekoliko generala na početku rata. Sad su izgubili dva brigadira. Brigada je uvijek u dohvatu protivničkog topništva. Ukrajinci su snimili njihovo zapovjedno mjesto i postigli pogodak', objasnio je vojni analitičar.

Što se tiče dugo najavljivane ukrajinske protuofenzive, Ogorec ističe da i sami Ukrajinci kažu da još nisu počeli s njom, potvrđuje to i situacija na bojištu, no vidi se da se pripremaju za nju – pregrupiraju snage, a i Rusi to sigurno vide.

  • +3
Ukrajinska vojska u regiji Doneck Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Osvrnuo se na novo curenje informacija vezanih uz rat, prema kojima se navodi da Ukrajina planira napad na ruski teritorij uz granicu.

'Neshvatljivo mi je da cure takvi podaci. Dobiva se dojam da se taj rat u Ukrajini pretvara u morbidni reality show. I kroz medijsku sliku sve se više tako doživljava, što je vrlo loše za sve koji sudjeluju u ratu, tamo ljudi ginu', rekao je Ogorec pa nastavio:

'Napad Ukrajine na Rusiju bio bi apsolutno kontraproduktivan za Ukrajinu. To bi konsolidiralo borbeni moral ruske vojske jer drugačije je kad čovjek osjeti da je stvarno ugrožen, a drugačija je njegova motivacija kad on ide ugrožavati drugog.'

  • +6
Helikopteri Mi-8 namijenjeni za donaciju Ukrajini Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Hrvatska je Ukrajini donirala helikoptere Mi-8 i Mi-17, a vojni analitičar objasnio je koliko je to važna donacija za nju.

'Ukrajincima su ovi helikopteri bili vrlo potrebni i mogu biti vrlo, vrlo korisni. To su transportna sredstva koja mogu pomoći ukrajinskoj logistici, a koja je u sve većim problemima jer stiže puno opreme sa Zapada. Moraju se popraviti logistički kanali i nadam se da će im ovi helikopteri biti korisni', zaključio je Ogorec.