rješavanje sukoba

Kremlj kaže da je Putin otvoren za sve kontakte o 'ukrajinskom problemu'

16.06.2023 u 12:19

Bionic
Reading

Kremlj je u petak priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje otvoren za bilo kakve kontakte kako bi razgovarao o rješenju ukrajinskog sukoba, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ti komentari uslijedili su uoči posjeta afričkih čelnika kako bi Putinu predstavili novu mirovnu inicijativu, gotovo 16 mjeseci nakon što je pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu.

"Predsjednik Putin je bio i ostaje otvoren za sve kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rješavanje ukrajinskog problema", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfax.

Rusija već dugo govori da je otvorena za pregovore, ali kaže da Ukrajina mora priznati "nove realnosti" na terenu, gdje njezine snage kontroliraju oko 18 posto ukrajinskog teritorija.

Moskva je prošle jeseni tvrdila da je anektirala četiri regije u istočnoj i južnoj Ukrajini, kao i poluotok Krim, koji je zauzela 2014. godine.

Ukrajina kaže da njezin mirovni plan, koji predviđa povlačenje ruskih trupa s cijelog ukrajinskog teritorija, mora biti temelj za bilo kakvo rješenje rata.

Afričko izaslanstvo treba razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak prije sastanka s Putinom u Sankt Peterburgu u subotu.