ANKETE GFK-A I PULSA

Kregar počeo ozbiljno ugrožavati Bandića

09.04.2009 u 10:01

Bionic
Reading

Predsjedništvo SDP-a održalo je sastanak s jedinim ciljem – kako u Zagrebu zadržati vlast. Prema rezultatima dviju nezavisnih anketa, agencije GfK za HDZ i Pulsa za SDP, popularnost Josipa Kregara među biračima ozbiljno raste, dok Milan Bandić stagnira i na svoju stranu ne privlači nove birače

ZAGREB - U prvom izbornom krugu prema HDZ-ovom istraživanju za Bandića se odlučuje 30 posto glasača, a prema SDP-ovom za njega bi glasalo 36 posto Zagrepčana. Kregar pak prema prvom istraživanju dobiva 18 posto glasova, a prema drugom čak 20,5 posto, doznaje Večernji list.

Kregarovim glasovima treba, doduše oprezno, pribrojiti i 7 posto njegova koalicijskog partnera Velimira Sriće, čime Kregar premoćno osigurava drugi krug u kojem je potpuno izjednačen s Bandićem. Naime, HDZ-ov kandidat Jasen Mesić ni po jednom istraživanju nije ni blizu drugog kruga jer mu anketa GfK daje 12 posto glasova, a Pulsova mršavih 8 posto.

Time se ostvaruje ono od čega je SDP najviše strahovao – da će Bandić protiv sebe imati kandidata kojega Zagrepčani doživljavaju ljevičarem. No, još veći problem od SDP-a ima HDZ, kojem je Bandić oteo većinu birača. Vladajuća stranka tako nizak rejting u Zagrebu nikada nije imala.

Kregara SDP ipak neće izravno napasti jer,  kako je Večernjaku rekao jedan njihov dužnosnik, nema čime. Jedino što mu mogu prigovoriti jest da nema iskustva u javnoj upravi. Kregarovom usponu uz moto 'Čiste ruke' SDP se namjerava suprotstaviti nekompromitiranim kandidatima za Skupštinu koji bi trebali kontrolirati Bandića.

SDP Kregara neće napadati ni zbog eventualne poslijeizborne koalicije, jer se nadaju da će od njegove liste dobiti potporu uspije li Bandić ipak osvojiti vlast. Jedan SDP-ovac govori o 'potpunom rasapu na ljevici' u Zagrebu, koji treba po svaku cijenu zaustaviti. Dokaz je tomu i prema anketama i iznimno slab rejting HNS-a, koji jedva prelazi izborni prag od pet posto. Pritom je čak 58 posto Zagrepčana nezadovoljno gradskom vlašću, samo je 4 posto zadovoljno, a ostali su neopredijeljeni.