POLITIČKI ALKEMIČARI

Kregar objasnio zašto Bandić i slični ne bi smjeli u Sabor

29.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Prestrojavanje i grupiranje za parlamentarne izbore koji se očekuju krajem godine već je počelo. Među aspirantima na saborske klupe je i Milan Bandić, aktualni zagrebački gradonačelnik u mirovanju, za kojeg njegov dugogodišnji osvjedočeni oponent, nezavisni saborski zastupnik i profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregar kaže da bi ovoga puta možda u svom naumu mogao i uspjeti

'Milan Bandić nekoliko je puta najavljivao i bezuspješno pokušavao osnovati stranku, ali danas se zbog opće krize političkog sustava otvara prostor za sve koji se žele vratiti u političku arenu bez obzira na teret političke odgovornosti koje nose sa sobom. Posebno u ovoj današnjoj situaciji u zemlji i društvu u kojoj se očekuju čuda i profitiraju čudaci, a on je u tome izvrstan i vrlo vješt', pakosno objašnjava Kregar. 'Ovakva je situacija voda u kojoj on vrlo vješto pliva, slikovit je.

Milan Bandić, koji je preko Udruge Kluba liste birača Milana Bandića krenuo u osnivanje političke stranke, sa sobom nosi teret kaznenog procesa s kojim je suočen zbog navodnih malverzacija u Zagrebačkom holdingu. Kregar je mišljenja da Bandiću to neće pričinjavati problem; štoviše, u javnosti će se predstavljati kao žrtva političkog progona. 'Vrijeme nakon uhićenja Milana Bandića pokazalo je koliki je njegov utjecaj u institucijama i kod onih koji određuju javno mnijenje', smatra profesor.

Upravo zbog takvih slučajeva, Kregar je s grupom zastupnika u Saboru pokrenuo inicijativu da se zabrani kandidiranje osuđenima za najteža kaznena djela. U prvom redu bi se zabrana odnosila za osuđene ratne zločince, ali Kregar smatra da bi trebalo ići dalje i zabraniti kandidiranje optuženicima za teža kaznena djela za koja je predviđena kazna veća od pet godina zatvora.

'U stvarnosti se pokazalo da osobe koje imaju političke optužnice na temelju medija, novca i položaja mogu izbjeći osudu. Takav razvoj događaja kvari političku scenu i građane ostavlja taocima takvih odnosa', objašnjava nezavisni saborski zastupnik. I tu ne staje; mišljenja je da Sabor treba izbjeći loš imidž da u njemu sjede korumpirane i osuđene osobe, kakav ima, primjerice, ruski parlament. 'Milan Bandić jedan je od blažih slučajeva na političkoj sceni', dvosmisleno je poručio.

Iako Kregarov prijedlog ugodno zvoni u ušima mnogih građana razočaranih u politički sustav i na tragu je obećanja koja daje Ivan Vilibor Sinčić ili Aleksis Cipras, novoizabrani grčki premijer, odmah se postavlja pitanje je li uopće u skladu s Ustavom koji jamči svakome da bira ili bude biran na izborima.

'Otvoren sam da prijedlog bude raspravljan pred Ustavnim sudom, kao i za širu javnu raspravu', kratko je odgovorio na primjedbu. Prijedlog je iznesen u Saboru kao dio šireg paketa koji predlažu Kregar, Jadranka Kosor i Gvozden Flego. Osnovna je ideja ta da se zabrani političko djelovanje osobama koje su osuđene za ratne zločine, ali Kregar se zalaže za to da se s mjerama ide oštrije i da zabrana obuhvaća i kaznena djela za prijestupe za koje je zapriječena kazna iznad pet godina zatvora. Na osnovi konzultacija po klubovima, iskazao je sumnju da će prijedlog proći, jer mu se SDP usprotivio.