DETALJI UGOVORA ŠEGONA I HBOR-A

Kredit od 31,3 milijuna kuna, poček 4 godine, kamata 3 posto...

14.01.2014 u 19:31

Bionic
Reading

HRT objavio je u emisiji Studio 4 detalje iz ugovora između tvrtke Facta Vera u vlasništvu obitelji Šegon te Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR)

Branko Šegon, pomoćnik ministra financija, 2008. kupio je i obnovio, rečeno je na HTV-u, hotel Korkyra kreditom Hypo banke u visini od šest milijuna eura. Kredit je dobio uz kamatu od sedam do devet posto. U kolovozu 2012., pokrenut je proces reprogramiranja kredita preko HBOR-a kako bi se zatvorili nepovoljni krediti.

Šegonovi su tako dobili kredit preko HBOR-a u vrijednosti od 31,3 milijuna kuna kako bi se zatvorili nepovoljni krediti koje su imali podignute kod Hypa. Uvjeti kredita su kamata od tri posto uz četiri godine počeka (31. 12. 2016.).

Uz to dobio je i potporu države u iznosu od 1,12 milijuna kuna. Glavnica kredita otplaćuje se u 26 polugodišnjih rata, s tim da prva na naplatu stiže 30. lipnja 2017. Prema slovu ugovora, jamstvo za kredit bila je osobna imovina obitelji Šegon na Korčuli i u Zagrebu. Ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika Tomislava Majateića, a potpisao ga je sam Branko Šegon.

Dragan Želić, izvršni direktor GONG-a, koji je gostovao u emisiji, pozvao je Vladu da se jasno očituje o aferi Pomoćnik. Šegonu je poručio razmisli o ostavci. U GONG-u su upozorili i na to da je pomoćnik ministra financija zadužen i za nadgledanje predstečajnih nagodbi, i to u tvrtkama koje se nalaze na Korčuli, gdje je Šegon prisutan kao političar i poduzetnik, i gdje ima poslovnih interesa.

Na cijelu situaciju reagirao HBOR kratkim priopćenjem.

'Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila je kredit trgovačkom društvu Facta Vera d.o.o., a ne fizičkoj osobi. Kredit je odobren uz podjelu rizika s poslovnom bankom i pod jednakim uvjetima koje imaju i drugi poduzetnici koji dobivaju takve kredite'.