nova pravila

[FOTO/VIDEO] Kreće nova školska godina: Profesore brine hoće li im rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen

06.09.2021 u 08:32

Bionic
Reading

Nastava danas počinje za oko 460.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, uz nešto blaže epidemiološke mjere, te nekoliko novosti u obrazovnom sustavu.

Jedna od stvari koja brine profesore u srednjim školama je, kako je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog istaknula predsjednica nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić - hoće li im rad s učenicima u samoizolaciji biti plaćen?

Ove godine nastavnici učeniku u samoizolaciji moraju svaki dan slati zadatke i opisno ih vrednovati, istaknula je u emisiji, no kaže da nije jasno hoće li to biti plaćeno.

Prošle godine to su, kaže, radili na volonterskoj osnovi s učenicima koji su u samoizolaciji i izolaciji.

'Sada se uvodi kao mjera koja je obvezna... U tim mjerama jasno piše da su nastavnici obvezni raditi s učenicima koji su u samoizolaciji i izolaciji i vulnerabilnim skupinama. Što nije sporno, jer mi taj moment imamo riješen. To je bila svojevrsna podrška učenicima u radu kod kuće i to su nastavnici rado radili, međutim sada jasno piše da se svaki dan takvom učeniku šalju zadaci i da mu se to vrednuje formativno, to znači opisno, riječima. Da mi svaki dan roditeljima i njemu kao nekakav naputak stavljamo objašnjenja. To vam je nastavni sat. I sada imamo situaciju da ministarstvo nije jasno reklo da će taj rad platiti. Doduše nije reklo ni da neće', kazala je.

Početak školske godine Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz/Pixsell

'Taj rad je naravno plaćen', odgovorio je Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dodavši kako će ove situacije razmatrati ukoliko one prelaze poslove koji su inače u obvezi i tjednim zaduženjima učitelja.

Ove godine prevladava želja za ulaskom u školu i školske klupe nad žalom za prohujalim ljetom, našalio se Paljak. Smatra da je ključna poruka da svi idu u školu i da se ne kreće s nastavom na daljinu. Paljak je rekao i da kreću optimistično, a iskustva od prošle godine dobro su došla, ističe. Želi da se u školama ostane što je dulje moguće.

  • +23
Prvi dan škole Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Osvrnuo se i na nošenje maski. Rekavši da bismo ih najradije svi skinuli, objasnio je da one omogućavaju da ne idu čitavi razredi u samoizolaciju.

Zamjenica ravnatelja HZJZ Ivana Pavić Šimetin u emisiji je istaknula da su mjere slične prošlogodišnjima, no malo su olakšane da se može odvijati dopunska nastava, ali i sportske aktivnosti.