ZAGONETKE 20. STOLJEĆA

Kreće nova potraga za Amelijom Earhart

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 12:00
  • Objavljeno 22.03.2012 u 10:46
amelia earhart

amelia earhart

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki istraživači u srpnju će pokrenuti još jednu potragu u pokušaju rješavanja jedne od najvećih zagonetki 20. stoljeća - što se dogodilo Ameliji Earhart u njezinu pokušaju da postane prva žena koja će obletjeti svijet, javljaju agencije

Analitičari su proučavajući stare fotografije otkrili dio njezina zrakoplova Lockheeda Electre i na osnovi toga će krenuti u istraživanje na otoku Nikumaroru, dijelu pacifičke države Kiribati. Istraga će biti privatno financirana, ali je američka administracija pomogla u pribavljanju svih potrebnih dopuštenja kiribatskih vlasti.

Amelia Earhart i njezin navigator Fred Noonan nestali su 1937. godine nakon što su na putu oko svijeta s Nove Gvineje poletjeli prema Havajima. Dosad su milijuni dolara potrošeni na ekspedicije i pokušaje pronalaska dokaza o njihovoj sudbini. Sud u Kaliforniji slavnu je pilotkinju, prvu ženu koja je preletjela Atlantik, službeno proglasio mrtvom 1939. godine. Po najčešćoj verziji, Earhart je ostala bez goriva i srušila se u ocean na putu od Nove Gvineje do otoka Howlanda, na koji je planirala sletjeti i natočiti gorivo.

Prije dvije godine skupina istraživača pronašla je fragmente kostiju na Nikumaroru, ali analizom nije bilo moguće potvrditi radi li se uopće o ljudskim kostima, a kamoli onima Amelije Earhart.

Oceanograf Robert Ballard, koji je pronašao olupine Titanika i Bismarcka, snažno zagovara istragu na Kiribatiju. Fotografija na kojoj se navodno vidi dio Electre omogućava da se istraga s područja velikog na desetke tisuća četvornih kilometara suzi na malo područje.

Američka državna tajnica Hillary Clinton podržala je novu potragu. 'Amelia Earhart je bila heroina nacije, ljudima je dala nadu i inspirirala ih da sanjaju više i smjelije', kazala je Clinton.

Njezin nestanak 2. srpnja 1937. godine i dalje je jedna od većih zagonetki 20. stoljeća. Je li ostala bez goriva i srušila se u more? Je li Electra imala problema s motorom? Je li možda u letu vidjela otok i pokušala sletjeti na obližnji greben? Nitko ne zna te odgovore.

Earhart je na put oko svijeta krenula iz Oaklanda u Kaliforniji. Preko Miamija, Južne Amerike, Afrike, Indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije stigla je na Novu Gvineju. U tom trenutku prešla je 35 tisuća od planiranih 46 tisuća kilometara. Ostatak je u najvećoj mjeri trebao biti let preko Pacifika, koji je bio najteža etapa puta i tijekom kojeg je nestala.

Gdje je Amelia Earhart?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi