'svaka prijava je važna'

Kreće kampanja prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

02.11.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u suradnji s Hrvatskim farmaceutskim društvom (HFD) u ponedjeljak počinje kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova, čime se pridonosi sigurnijoj primjeni lijekova

Kampanja, čija je poruka "Svaka prijava je važna", odvija se putem društvenih mreža HFD-a od 2. do 8. studenog u sklopu petog Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave.

Cilj je ukazati na važnost prijavljivanja svake sumnje na nuspojavu, čime pacijenti i zdravstveni radnici pridonose sigurnijoj primjeni lijekova za sve, poručuju iz HALMED-a.

"Lijekovi koji su odobreni za stavljanje u promet sigurni su, djelotvorni i odgovarajuće kakvoće, no uz njihovu primjenu mogu se javiti nuspojave. Teško je predvidjeti kod koga će se nuspojava javiti, stoga svaka nova prijava sumnje na nuspojavu lijeka pomaže u procesu prikupljanja podataka koji omogućuju bolje razumijevanje sigurnosnog profila lijeka te propisivanje i uzimanje lijekova na najsigurniji način", ističu u HALMED-u.

Pacijenti, odnosno roditelji djece, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED, on-line aplikacije ili slanjem ispunjenog obrasca.

U provedbi kampanje o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave pod nazivom #MedSafetyWeek ove godine sudjeluju regulatorna tijela i drugi dionici iz čak 75 država Europske unije i svijeta.