KOMUNISTIČKE ŽRTVE

Kreće iskopavanje četiri masovne grobnice kod Zagreba

Komunistički zločini

Komunistički zločini

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ured za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava u slijedećih nekoliko tjedana izvršit će probna iskapanja na četiri lokacije u okolici Zagreba gdje se prema navodima svjedoka nalaze masovne grobnice

'Ured je spreman za probna iskapanja četiriju lokaliteta u okolici Zagreba na kojima se, prema navodima svjedoka, nalaze masovne grobnice sa žrtvama koje su likvidirane nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Planiramo ih provesti vrlo brzo, već u nekoliko sljedećih tjedana, čim dovršimo postupke koordinacije s drugim institucijama na koje nas obvezuje zakon i nakon što finaliziramo tehničke pojedinosti probnih iskapanja', kaže za Večernji listravnatelj Ureda Tomislav Anić.

Nije želio precizirati o kojim je lokacijama riječ, no dodao je kako ubrzo nakon toga planiraju i probna iskapanja na još dvije lokacije, na kojima se, prema navodima svjedoka, nalaze masovne grobnice s vrlo brojnim ostacima žrtava. Zasad je spreman otkriti samo da se te dvije lokacije nalaze izvan Zagrebačke županije i da završavaju preliminarne pripreme za iskapanja na tim lokacijama.


Pripajanje Ureda za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava, Ministarstvu branitelja, što je ministar branitelja Predrag Matić Fred namjeravao riješiti ubrzano, moglo bi se ipak dogoditi u drugom pokušaju. Vlada je odgodila odluku nakon što su protiv nje reagirali u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i nakon što je Joseph Daul, šef zastupničkog kluba europučana, uputio otvoreni prosvjed premijeru Milanoviću. Osnova prosvjeda bila je da takav ured ne smije biti pod izravnom kontrolom izvršne vlasti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi