KOMUNISTIČKE ŽRTVE

Kreće iskopavanje četiri masovne grobnice kod Zagreba

19.04.2012 u 09:59

Bionic
Reading

Ured za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava u slijedećih nekoliko tjedana izvršit će probna iskapanja na četiri lokacije u okolici Zagreba gdje se prema navodima svjedoka nalaze masovne grobnice

'Ured je spreman za probna iskapanja četiriju lokaliteta u okolici Zagreba na kojima se, prema navodima svjedoka, nalaze masovne grobnice sa žrtvama koje su likvidirane nakon okončanja Drugog svjetskog rata. Planiramo ih provesti vrlo brzo, već u nekoliko sljedećih tjedana, čim dovršimo postupke koordinacije s drugim institucijama na koje nas obvezuje zakon i nakon što finaliziramo tehničke pojedinosti probnih iskapanja', kaže za Večernji listravnatelj Ureda Tomislav Anić.

Nije želio precizirati o kojim je lokacijama riječ, no dodao je kako ubrzo nakon toga planiraju i probna iskapanja na još dvije lokacije, na kojima se, prema navodima svjedoka, nalaze masovne grobnice s vrlo brojnim ostacima žrtava. Zasad je spreman otkriti samo da se te dvije lokacije nalaze izvan Zagrebačke županije i da završavaju preliminarne pripreme za iskapanja na tim lokacijama.


Pripajanje Ureda za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih žrtava, Ministarstvu branitelja, što je ministar branitelja Predrag Matić Fred namjeravao riješiti ubrzano, moglo bi se ipak dogoditi u drugom pokušaju. Vlada je odgodila odluku nakon što su protiv nje reagirali u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i nakon što je Joseph Daul, šef zastupničkog kluba europučana, uputio otvoreni prosvjed premijeru Milanoviću. Osnova prosvjeda bila je da takav ured ne smije biti pod izravnom kontrolom izvršne vlasti.