KOMEMORACIJA U JASENOVCU

Kraus napao Vladu: Da ste se oko Jasenovca trudili kao oko Bleiburga, sad bismo ovdje bili skupa

12.04.2019 u 12:57

Bionic
Reading

Na komemoraciji u Jasenovcu, koja je četvrti put održana odvojeno od Vladine, zakazane za nedjelju, okupilo se prema procjeni organizatora, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza Roma u Hrvatskoj Kali Sara, oko dvije tisuće ljudi, a među njima bio je organiziran dolazak učenika s područja Vukovara, Karlovca i Zagreba

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović neće se pridružiti nijednoj komemoraciji i ona će, dok ne bude jedinstvena obilježavanja, u Jasenovac doći sama, javljeno je iz njezina ureda.

Po jakoj kiši komemoraciju su otvorili glumci Vili Matula i Dado Ćosić čitanjem rasnog zakona NDH.

Ognjen Kraus u ime organizatora, zagrebačke Židovske općine, naveo je da je Jasenovac najmračnije i najsramotnije mjesto hrvatske povijesti.

'NDH je bila jedina država na tlu Europe koja je imala vlastite rasne zakone i 50 logora na svom tlu. S druge strane, na tlu Hrvatske postojao je i jedan od najjačih antifašističkih pokreta u Europi, koji je prerastao u partizanski. Sad se on ponovno pokušava izjednačiti s ustaškim', kazao je Kraus.

Istaknuo je da su na komemoraciji četvrti put sami te da jasenovačke žrtve nisu iste kao one u Bleiburgu, Teznom i Macelju jer je tamo stradala poražena ustaška i četnička vojska koja se nije htjela predati.

'O tome nitko ne govori, svi govore o stradanju Hrvata', kazao je Kraus.

Pojasnio je da dok se pozdrav 'za dom spremni' ne makne iz službene uporabe - na komemoraciji će i dalje biti sami.

'Ništa se nije promijenilo u zadnjih godinu dana. Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu, uz prisutnost gradskih vlasti HDZ-a i policije. Skup je zaključen pozdravom 'za dom spremni'. Do kada, ministre policije? Da ste toliko truda upotrijebili u pregovore oko Jasenovca, koliko ste za one oko komemoracije na Bleiburškom polju, mi bismo danas ovdje bili skupa', rekao je Kraus.

Smatra da je vrijeme da državni vrh prijeđe s riječi na djela i da se Hrvatska mora ugledati na Njemačku u tome kako se postaviti prema fašizmu i kako provoditi svoje zakone.

Na komemoraciji je sudjelovalo i desetak veleposlanika europskih zemalja te su se pridružili porukama da se zločin u Jasenovcu ne smije zaboraviti. Veleposlanik Austrije Andreas Wiedenhoff na Twitteru je napisao: 'Znamo zašto smo ovdje danas. Kažemo: nikad nećemo zaboraviti. Kažemo: ovo se nikad neće ponoviti. I ozbiljni smo po tom pitanju: mislimo to što govorimo.'

Uoči komemoracije zaiskrilo je između Milorada Pupovca i SDP-a. Pupovac je u ime organizatora SNV-a zamjerio SDP-u to što je u objavi o dolasku u Jasenovac istaknuo da dolaze i kandidati za EU izbore iz njihovih redova, smatrajući da se na taj način promoviraju na neprimjerenom mjestu za to.

Koncentracijski logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH, a ustaše su ga počele uspostavljati ubrzo nakon dolaska na vlast za neprijatelje države definirane rasnim zakonima, po uzoru na nacističku Njemačku.

Komemoracija je održana u povodu pokušaja proboja iz logora, koji su organizirali preostali zatvorenici 22. travnja 1945. godine. Oko 600 muškaraca iz logora Ciglana pokušalo je proboj, od kojih su preživjela 92 zatočenika. Isti dan započeo je proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11, ističe se na mrežnim stranicama Javne ustanove Spomen-područja (JUSP) Jasenovac.

Po podacima Spomen-područja Jasenovac, do sada je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Židova, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procjenjuju da je konačni broj žrtava vjerojatno oko 100.000. Službena statistika bivše SFRJ isticala je brojku od 700.000 žrtava.

  • +27
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Ranko Suvar / CROPIX