11. sjednica sabora

Bačić: Nismo glasali o popunjavanju DIP-a da izbjegnemo optužbe da HDZ želi nešto ušićariti na izborima

12.04.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je pojasnio je da su odgodili glasanje o popunjavanju Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kako bi izbjegli optužbe SDP-a da HDZ želi nešto ušićariti na predstojećim izborima

'Odlukom da ne glasujemo o popunjavanju DIP-a htjeli smo odbiti manipulacije koje dolaze prije svega iz SDP-a da bi preko leđa čestitih i poštenih članica i članova DIP-a HDZ pokušao nešto ušićariti na izborima', izjavio je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

DIP je, osim jednog člana, u punom sazivu i mogu odlučivati

Htjeli su izbornu kampanju za Europski parlament osloboditi takvih politikantskih prepucavanja, tvrdi Bačić, to je bio jedini razlog zašto nisu o tome odlučivali nego su to odgodili za vrijeme nakon izbora.

'DIP je, osim jednog člana, u punom sazivu, mogu odlučivati i dajemo im punu podršku u radu. Ovaj izborni proces želimo apsolutno očistiti od bilo kakvih predbacivanja HDZ-u', odgovorio je Bačić na pitanje što je u pozadini odustajanja o glasanju o novoj članici DIP-a Ivani Belec, koju predlaže HDZ.

Na primjedbe SDP-ova Arsena Bauka da je člana DIP-a Josipa Vreska predložio Klub HDZ-a, pa ga zbog toga treba uvrstiti u kvotu vladajuće većine, Bačić je uzvratio da Bauk ima selektivno pamćenje.

Podsjetio je kako je HSS 2015. godine imao samo jednog zastupnika, Branka Hrga, i na novi mandat u DIP-u predlagao je Vreska, ali ga nije mogao formalno predložiti jer nije imao klub, pa je onda svojevrstan medij za predlaganje bio Klub HDZ-a.

'Naš je Klub samo formalno predložio kandidata HSS-a, a kako je HSS u međuvremenu ušao u koaliciju sa SDP-om i danas je u oporbi, nekorektno je predbacivati HSS-u da je u koaliciji s HDZ-om i smatrati Vreska osobom koju predlaže HDZ', kazao je Bačić.

Osvrnuo se i na vođenje kampanje u sabornici, ocijenivši kako je 'dio kolega već duže vrijeme u izbornoj kampanji, neovisno o tome o kojoj se točki dnevnog reda raspravlja pokušavaju zlorabiti sabornicu i provode isključivo vlastitu izbornu promidžbu'.

'Nijednom saborskom zastupniku ne odričem pravo da promovira svoje politike, ali to treba raditi u okviru zakonu i onoga što je prihvatljivo za sabornicu i najvišu instituciju u Hrvatskoj'.

  • +11
11. sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Boji se da će nova sjednica nakon Uskrsa proteći u pokušaju promidžbe zastupnika koji su na listama za Europski parlament, a da će rasprava o meritumu i točkama dnevnog reda biti u drugom planu.

Takvi smo kakvi smo, mijenjati se ne možemo

'Takvi smo kakvi smo, mijenjati se očito ne možemo. Moramo nastaviti s radom Sabora jer bi preduga bila stanka od danas do 26. svibnja, kada će se održati izbori. Pokušat ćemo i u takvim uvjetima održati normalne sjednice Sabora', kaže Bačić.

Najavio je da će se Sabor nakon Uskrsa okupiti na novoj sjednici 24. travnja i raditi do 10. svibnja, a nastavit će prve srijede nakon izborne nedjelje, 29. svibnja, i raditi do ustavne stanke 15. srpnja.

Prokomentirao je i dvije komemoracije u Jasenovcu, rekavši da Vlada Andreja Plenkovića i HDZ čine sve da se održi zajednička komemoracija u Jasenovcu, ali se očito za to nisu stekli uvjeti.

Vlada i premijer, kazao je, pokušali su naći zajednički jezik da se održi komemoracija koja priliči stanju odnosa i uvažavanja u hrvatskom društvu. Takva komemoracija se mogla i trebala održati, ali budimo strpljivi, valjda će idući puta biti bolje, kazao je.

Bačić se također zauzeo za nastavak neposrednog biranja predsjednika/ice države iako, priznaje, postoji nesrazmjer između legitimiteta čelnika države i ovlasti koje proizlaze iz Ustava.

'Treba određeno vrijeme da bi se uskladio odnos između ustavnih ovlasti i neposrednog legitimiteta, zato sam pobornik da zadržimo neposredni izbor predsjednika države dok se potpuno ne stabilizira državni ustroj', poručio je Bačić.