vrijeme darivanja

Kratka povijest adventskog kalendara, i prvi poklon iz našeg

01.12.2017 u 09:24

Bionic
Reading

Adventski kalendar nezaobilazan je dio zimskih blagdana kojem se vesele svi uzrasti. Zato je i tportal pripremio vlastiti kalendar sa zanimljivim poklonima i tekstovima za naše čitatelje. U prvom istražujemo kako je nastao adventski kalendar, a poklon se nalazi na kraju teksta!

Uz svu modernu tehnologiju danas rijetko kome treba kalendar kako bi pratio protok vremena i zidni kalendari postaju relikti prošlosti. Ipak, jednom godišnje pojave se kalendari kojima se svi vesele i vjerojatno će se veseliti dok god će se slaviti Božić - adventski kalendari. Jer budimo realni, 24 dana slatkih iznenađenja i poklona nikog ne ostavlja ravnodušnim. 

No kako je nastao taj mali kreativni izvor dnevnog veselja tijekom hladnih zimskih dana? 

Adventski kalendar relativno je nova pojava u božićnoj tradiciji. Prvi kakvog ga znamo danas objavljen je kao prilog u jednim njemačkim novinama 1904. godine. Četiri godine kasnije nakladnik Gerhard Lang usavršio je formu prodajući kartonsku ploču s 24 sličice koje su djeca mogla odvojiti od nje. Njemu se pripisuje zasluga za moderan adventski kalendar, a on je istakao ulogu svoje majke koja mu je sličan kalendar izradila u djetinjstvu.

Uznesenje u četvrtom stoljeću

To nam govori da je obilježavanje adventa puno starija priča od 1908. godine. Povjesničari smatraju kako se advent obilježava još od četvrtog stoljeća i označavao je period u kojem su se preobraćenici na kršćanstvo pripremali za krštenje. To se razdoblje kasnije pretvorilo u iščekivanje Božića, a kao početak mu se označava prva nedjelja oko blagdana svetog Andrije Apostola.

Adventski kalendari počinju ranije, od 1. prosinca, i sadrže 24 dana. Odbrojavanje je oduvijek bilo zanimljivo djeci koja su koristila razne kreativne načine bilježenja dana: brišući kredu sa zida, dodajući slamke u jaslice, paleći svijeće… a ona iz bogatijih obitelji dobila bi svaki dan medenjak.

Nije oduševljenje djece kalendarom bilo bez povoda. Kada je Martin Luther u Njemačkoj provodio svoju reformu, izbacio je tradiciju veličanja svetaca, pa su se pokloni umjesto za svetog Nikolu počeli dijeliti na sam Božić. Obilježavanje adventa služilo je kako bi protestantska djeca znala koliko još moraju čekati do poklona, a vrlo skoro je postao popularan i kod katolika.

Moderna vremena

Popularnost adventskog kalendara rasla je i širila se do Drugog svjetskog rata, pojavljujući se u danas prepoznatljivim oblicima. Imali su tako vratašca iza kojih su se nalazili citati iz Biblije ili neke prigodne ilustracije, a počeli su se pojavljivati i oni koji su imali komadiće čokolade.

No tada je proizvodnja postepeno stala zbog nestašice kartona i papira koji se koristio u ratne svrhe. Nakon što je rat završio počeo se skromno vraćati, ali globalnu popularnost stekao je tek kada je u novinama izašla slika američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera kako s unucima otvara jednu sličicu.

Eisenhower je bio zapovjednik američkih vojnih snaga u Europi i podrijetlom je iz religiozne luteranske obitelji. Tradiciju koju je primijetio na Starom kontinentu prigrlio je kao svoju, Amerikanci su prigrlili ono što predsjednik voli, a robne kuće su prigrlile novi trend. I tako je nastao moderan adventski kalendar s poklonima u njemu.

Adventski kalendar tportala

Danas ima na stotine vrsta adventskog kalendara koji se mogu kupiti, a još više onih koje ljudi sami izrade za svoje bližnje.

I tportal je izradio svoj kalendar kako bi tijekom adventa nagradio svoje čitatelje. Svaki dan moći će se otvoriti prigodna kućica u kojoj se nalaze zanimljivi članci za dobro raspoloženje, uz koje čitatelji mogu osvojiti i poklon.

Prvi vas čeka ovdje.

 

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima.