SLOVAČKI GOTIČKI DVORAC

Krasna Horka izgorjela zbog dvojice dječaka

12.03.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Dvojica slovačkih dječaka osumnjičena su da su eksperimentirajući s cigaretama uzrokovala požar koji je teško oštetio veliki gotički dvorac iz 14. stoljeća u Slovačkoj, dosad jedan od najljepših i najočuvanijih u zemlji, objavila je policija u nedjelju

Glasnogovornica policije u Košicama izjavila je da je policija ispitala dvojicu dječaka, starih 11 i 12 godina, koji su pokušavajući šibicama zapaliti cigarete zapalili i suhu travu u podnožju dvorca Krasne Horke. Plamen se potom s trave proširio na cijeli brijeg, a zatim i na zamak, kazala je glasnogovornica Jana Mesarova.

Krasna Horka slovački je nacionalno-kulturni spomenik. Požar u dvorcu gasila su 84 vatrogasca. Potpuno je uništeno njegovo krovište i jedna kula. Unutrašnjost dvorca u najvećoj je mjeri spašena, kao i 90 posto umjetnina, objavio je Slovački nacionalni muzej.

Krasna Horka nalazi se na istoku Slovačke, u blizini Rožnave u košičkoj regiji, a u povijesti je bila u vlasništvu obitelji Mariassy, Bebekov i Andrassy. Materijalna šteta još nije procijenjena.

Gori gotički dvorac u Slovačkoj