rješenje za siriju?

Njemačka ministrica obrane predlaže novu UN-ovu misiju u kojoj bi moglo biti i borbenog djelovanja

23.10.2019 u 15:16

Bionic
Reading

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer predstavila je u srijedu pred obrambenim odborom Bundestaga svoju ideju formiranja sigurnosne zone na sjeveru Sirije koja bi trebala biti pod kontrolom Ujedinjenih naroda

„Za misiju će biti potreban mandat UN-a, a i postrojbe bi bile pod zapovjedništvom Ujedinjenih naroda“, rekla je Kramp-Karrenbauer pred odborom, kako je njemačkim medijima prenio jedan sudionik sastanka.

Njemačka ministrica obrane nije rekla kojeg obujma bi bile postrojbe, ali je naglasila kako će biti potrebno sudjelovanje postrojba „širokog polja djelovanja pa i borbenog“.

Kramp-Karrenbauer, koja je ujedno i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU), nije htjela precizirati na koji način bi vojnici Bundeswehra sudjelovati u ovoj misiji. Ona smatra da bi sigurnosna zona mogla biti podijeljena u sektore, od kojih bi jedan preuzela Njemačka.

Povjerenik Bundestaga za njemačku vojsku, Bundeswehr, Hans-Peter Bartels izrazio je jučer sumnju u kapacitete Bundeswehra za još jednu međunarodnu misiju. Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert rekao je danas kako unutar vlade još ne vlada jedinstveno mišljenje o prijedlogu ministrice obrane.

Manji partner u demokršćansko-socijaldemokratskoj vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kritizirala je Kramp-Karrenbauer zbog toga što je sa svojim prijedlogom u javnost izišla prije nego što je o tome izvijestila svog koalicijskog partnera.