NAKON REFERENDUMA

Kraljica Elizabeta II. pozvala Britance na jedinstvo

19.09.2014 u 22:05

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II. pozvala je u petak britanski narod na jedinstvo nakon što su Škoti odbili neovisnost Škotske na referendumu o samoodređenju

'Poznavajući škotski narod ne sumnjam da su Škoti, kao i drugi diljem Ujedinjenog kraljevstva, sposobni izraziti snažne stavove prije nego se ponovo okupe u duhu međusobnog poštivanja i podrške', rekla je kraljica u jednom od svojih rijetkih priopćenja.

'Danas će u Škotskoj i drugdje vladati snažni i različiti osjećaji. To je obilježje snažne demokratske tradicije koju imamo u ovoj zemlji', dodala je kraljica koja, kako joj obveze nalažu, nije službeno izrazila stajalište o referendumu.

'Nimalo ne sumnjam da će te osjećaje pratiti želja vođenja računa o osjećajima drugoga. Sada kada treba krenuti dalje, moramo se podsjetiti da dijelimo trajnu ljubav prema Škotskoj koja nam pomaže da ostanemo ujedinjeni', nastavila je 88-godišnja kraljica u poslanici.

'Moja obitelj i ja učinit ćemo sve što je u našoj moći da bi vam pomogli i podržali vas u tom važnom zadatku', zaključila je kraljica iz svoje ljetne rezidencije u Balmoralu, na sjeveroistoku Škotske od kuda je pratila tijek referenduma.