PRAVA ŽENA I GAYEVA

Kraljica Elizabeta II. potpisuje 'Magna Cartu' 21. stoljeća

11.03.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II. danas će potpisati povijesnu povelju, nazvanu 'Magna Carta Commonwealtha', o ljudskim pravima, afirmaciji demokracije i potrebi za međunarodnim mirom i sigurnošću, koja će važiti za sve zemlje u zajednici Britanskog Kraljevstva. Najkontroverzniji dio nove povelje odnosi se pak na prava gay populacije što bi bilo prvi put da kraljica u svom šezdesetjednogodišnjem mandatu otvoreno podržava gay prava

U povelji se navodi kako se neumoljivo protive svim oblicima diskriminacije, na temelju rasne pripadnosti, boje kože, vjere, političkih uvjerenja i drugih osnova. Upravo se ta naznaka 'drugih osnova' odnosi na seksualnost, a točni termin 'LGBT prava' je izostavljen zbog oštrih antigay zakona u nekim zemljama Commonwealtha.

Više od 80 posto zemalja Commonwealtha još uvijek primjenjuje zastarjele antigay zakone iz doba Carstva, a neke bivše kolonije, kao što su Jamajka, Singapur i Malezija, i dalje tretiraju homoseksualnost kao kriminal.

Ukupno, čak 41 od 54 zemlje Commonwealtha kriminalno goni homoseksualnu populaciju.

Britanski LGBT aktivist Peter Tatchell podsjetio je u Voice of Russia da kraljica nijednom tijekom svog mandata nije javno priznala postojanje LGBT populacije. Buckinghamska palača zadovoljila se priopćenjem u kojem navodi da kraljica ne zauzima osobni stav spram tih pitanja, već da je njena pozicija apolitična.

U povelji se uvodi i novi zakon kojim se ukida diskriminacija nad ženama u pravu za nasljeđivanje britanske krune. Uvođenje te mjere značilo bi da prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Cambridgea može naslijediti krunu, neovisno o spolu.