We'll meet again

[VIDEO] Kraljica Elizabeta II. održala povijesni govor: Nikad ne gubite nadu, ne očajavajte, zakleti neprijatelji danas rade u korist mira

08.05.2020 u 23:38

Bionic
Reading

Kraljica Elizabeta II. potrudila se podići moral Britanaca, teško pogođenih pandemijom koronavirusa, i u petak ih je podsjetila da "nikada ne gube nadu", u govoru objavljenom povodom obljetnice završetka Drugog svjetskog rata.

"Na početku su izgledi bili turobni, kraj dalek, a rezultat neizvjestan", podsjetila je kraljica na Drugi svjetski rat. "Ali i dalje smo vjerovali u opravdanost naše borbe i to vjerovanje nas je nosilo. Nikada ne odustajte, ne gubite nadu, to je bila poruka na dan pobjede u Europi". Kraljičin govor objavljen je na kanalu BBC u 20 sati po lokalnom vremenu, ili točno u vrijeme kada je njezin otac kralj George VI. održao govor na radiju 1945.

Govor je snimljen u dvorcu Windsor, četrdesetak kilometara od Londona gdje 94-godišnja kraljica i suprug Philip (98) borave od početka pandemije. To je drugi televizijski govor britanske kraljice tijekom pandemije u kojoj je više od 31.000 Britanca umrlo, čime je Velika Britanija postala druga najpogođenija zemlja u svijetu.

Govoreći o vojnicima poginulim u borbi, kraljica je ocijenila da je "najveća počast njihovoj žrtvi što su zemlje koje su nekada bile zakleti neprijatelji sada prijateljske i zajedno rade u korist mira i zdravlja sviju".

Elizabeta II. je rekla da je ponosna na to kako su ljudi odgovorili na pandemiju, te dodala kako bi i oni koji su sudjelovali u borbi protiv nacističke Njemačke bili ponosni na svoje nasljednike u njihovoj borbi protiv covida-19.

Ove godine su proslave zbog pandemije otkazane i Britanci su pozvani obilježiti 8. svibnja doma uz pjesmu kojom se podizao moral postrojbi "We'll meet again".

"Danas može izgledati teško što ne možemo obilježiti ovu posebnu obljetnicu kao što bismo željeli", kazala je kraljica.

"Umjesto toga sjećamo se iz naših domova i s naših pragova. Ali naše ulice nisu prazne. One su pune ljubavi i brige koju imamo jedni za druge", dodala je.