BRITANSKO OPRAVDANJE

Kraljevsko vjenčanje i vrućine ubili gospodarski rast?!

29.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Britanski laburisti napali su vladu premijera Davida Camerona zbog razočaravajućeg gospodarskog rasta od 0,2 posto u drugom tromjesečju 2011. i optužili Nacionalni ured za statistiku zbog opravdanja kojima je objasnio najnovije pokazatelje

Najnoviji podaci Nacionalnog ureda za statistiku Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju da je gospodarski rast u drugom tromjesečju izosio samo 0,2 posto. Tempo oporavka manji je od 0,5 post rasta u prvom tromjesečju 2011. što Ured za statistiku objašnjava nekolicinom netipičnih faktora, među kojima su neradni dan za kraljevsko vjenčanje, rekordne vrućine u travnju zbog kojih su Britanci trošili manje na grijanje te posljedice potresa i cunamija u Japanu.

Utjecaj tih faktora smanjio je postotak rasta, koji bi inače iznosi 0,7 posto, za punih 0,5 posto, precizirao je glavni ekonomist Ureda za statistiku Joe Grice

Istovremeno, Nacionalni institut za ekonomska i društvena istraživanja predviđa rast od 1,4 posto u 2010. te od dva posto u idućoj godini, što znači da je riječ o najsporijem oporavku od krize u gotovo stotinu godina.

Premijer David Cameron ipak daje punu podršku Georgeu Osborneu, kancelaru državne riznice, čije oštre mjere rezanja proračunskog deficita – povećanje PDV-a i rezovi u proračunskoj potrošnji – nisu uspjeli osigurati očekivani rast.

Komentirajući statističke pokazatelje, Cameron je ustvrdio da Britanija pokazuje 'izvjesnu stabilnost u veoma nesigurnom svijetu' upravo zahvaljujući Osborneu. 'Širom svijeta, države muku muče s dugovima i deficitom, a ovdje u Britaniji imamo niske kamatne stope i mogućnost gospodarskog rasta', rekao je Cameron.

'Očito da će trebati izvjesno vrijeme kako bismo osigurali porast broja radnih mjesta i uistinu ojačali naše gospodarstvo, no trebali bismo biti pozitivni kada je riječ o današnjim vijestima', dodao je britanski premijer.

Podrška Osborneu zapravo je odgovor premijera na kritike laburista, koji pozivaju vladu na hitnu promjenu ekonomske politike. Cameron je ustao u zaštitu Osbornea nakon napada kancelara u sjeni Eda Ballsa, koji ga je optužio da je 'zadivljujuće spokojan' s obzirom na pokazatelje o gospodarskom rastu. Za Ballsa, podaci su dokaz da je oporavak 'nerazborito ugušen' povećanjem poreza i rezanjem potrošnje.

Rast u dalekoj budućnosti

Brendan Barber, glavni tajnik krovnog sindikata trgovine, također jeizrazio zabrinutost novim pokazateljima. 'Velika briga jest to što smozarobljeni u stagnirajućoj ekonomiji, s toliko nanesene šteteposlodavcima i potrošačima da rast – jedino dugoročno rješenje zadeficit – postaje kategorija za daleku budućnost'.

'Gospodarstvo tapka na mjestu već devet mjeseci, a ovo je veoma loša vijest u pogledu radnih mjesta, životnog standarda, ulaganja i smanjenja deficita', rekao je Balls. Tvrdi da je Osborne u 'potpunoj zabludi' te ga poziva da 'promijeni smjer prije nego što bude prekasno' umjesto da se i dalje kocka.

'Umjesto da se drži opravdanja poput previše snijega zimi ili previše sunca u proljeće, George Osborne treba shvatiti da za odluke koje je donio prije godinu dana može kriviti samo sebe... Sada je gotovo sigurno da će Osborneove prognoze rasta biti revidirane četvrti put, što će značiti da će se ponovno revidirati i vladino zaduživanje', rekao je Balls.

Osborne pak odgovara da su podaci pokazali kako je Britanija 'sigurno utočište' u oluji 'međunarodne nestabilnosti' te tvrdi da iza njegove politike štednje stoji cijela britanska vlada.

Ministar gospodarstva Vince Cable priznao je da rast 'nije spektakularan', no dodao je da to nije iznenađujuće s obzirom na sve s čim se suočava vlada, poput 'trauma proizašlih iz bankovne krize i recesije'.

'Vlada je jasno dala do znanja da imamo veoma odlučan plan, kojeg ćemo se držati kako bismo mogli eliminirati strukturalni deficit. Nema potrebe za planom B', uvjeren je Cable.