cop28 u dubaiju

Kralj Charles upozorio: Ako nešto ne promijenimo, upitan je naš opstanak!

01.12.2023 u 11:46

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles rekao je u petak u Dubaiju da svijet 'strahovito' zaostaje glede rješavanja problema klimatskih promjena te da će se svjetska ekonomija naći u velikoj opasnosti ukoliko se okoliš ubrzo ne oporavi

U govoru na otvaranju UN-ove konferencije o klimi COP28, Karlo je svjetskim čelnicima poručio da opasnosti vezane uz klimatske promjene više nisu tako daleke te ih pozvao da se više angažiraju po tom pitanju.

"Svim srcem žudim da se COP28 pokaže kao još jedna prijelomnica prema istinskoj transformaciji", rekao je britanski monarh aludirajući na klimatski samit 2015. u Francuskoj. "Vidimo da smo dosegli alarmantne kritične točke", upozorio je Charles III.

Charles je govorio o utjecaju klimatskih pojava na globalnoj razini, podsjećajući na poplave u Indiji i Pakistanu te razarajuće šumske požare u SAD-u, Kanadi i Grčkoj.

"Ako ubrzo ne popravimo štetu i obnovimo prirodno bogatstvo - jedinstvenu ekonomiju prirode utemeljenu na skladu i ravnoteži, koja je naš konačni održavatelj, naša vlastita ekonomija i opstanak će doći u pitanje", rekao je Charles.

Kralj ima ceremonijalnu ulogu, ali na skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nastupa u ime britanske vlade. Charles u govoru nije izdvojio nijednu skupinu, već se umjesto toga usredotočio na to kako u rješavanje problema klimatskih promjena uključiti multilateralne organizacije i privatni sektor.

  • +10
COP28 - Čelnici država Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Također je pozvao na što hitnije inovacije u području obnovljivih izvora energije. Samit, koji traje do 12. prosinca, zabilježo je u četvrtak prvu pobjedu nakon što se izaslanici prihvatili novoi fond UN-a za siromašne zemlje koje su pogođene klimatskim katastrofama poput ekstremnih poplava ili suša.

No i dalje su podijeljeni oko budućnosti fosilnih goriva kao glavnog uzročnika klimatskih promjena. Europska unija obećala je "značajan" doprinos i želi da njezin primjer slijede zemlje čija su gospodarstva procvjetala u posljednjim desetljećima, poput Kine i UAE-a.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je svjetskim čelnicima u petak da se izgaranje fosilnih goriva mora zaustaviti u potpunosti i da smanjenje njihove uporabe neće biti dovoljno za zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

"Ne možemo spasiti planet koji gori vatrogasnim crijevom od fosilnih goriva", rekao je Guterres u govoru na samitu COP28 u Dubaiju.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'