ZA ILEGALNE USELJENIKE U SAD

Krali osobne podatke školske djece u Portoriku

01.04.2009 u 12:01

Bionic
Reading

Krug kradljivaca identiteta koji je opskrbljivao ilegalne imigrante u SAD-u, ukrao je osobne podatke više od 7.000 školske djece u Portoriku, objavio je u utorak Savezni istražni ured (FBI).

Članovi skupine provalili su u 50-ak javnih škola diljem Portorika u posljednje dvije godine, ukrali rodne listove i brojeve socijalnog osiguranja koji su glavno sredstvo identifikacije u SAD-u, i prodavali ih ilegalnim imigrantima, naveli su FBI i državno odvjetništvo na konferenciji za tisak.

Žrtve uglavnom nisu znale da su im osobni podaci ukradeni, i vjerojatno ne bi saznali za krađu sve dok ne odrastu i pokušaju nešto kupiti na kredit, rekla je pomoćnica saveznog tužitelja Julia Diaz Rex

Vlasti nisu objavile kako su otkrile krug kradljivaca, navodeći samo da je uhićeno sedam osoba, od kojih su neki ilegalni imigranti iz Dominikanske Republike.

Istražitelji su utvrdili da su rodni listovi i identifikacijski brojevi prodavani u paketu u više američkih saveznih država, uključujući Teksas, Aljasku i Kaliforniju, za do 250 dolara, rekle su vlasti.

Dvojica osumnjičenih, koji su posjedovali gotovo 6.000 iskaznica socijalnog osiguranja s identifikacijskim brojem, zadržani su u pritvoru pod optužbama za tešku krađu osobnih podataka i prijeti im kazna do 15 godina zatvora.

Karipska otočna država Portoriko je poluautonomni teritorij SAD-a, čiji građani imaju američko državljanstvo.