MINISTARSTVO ŠUTI

Kraj školske, a Braniteljske stipendije još nisu dodijeljene

21.06.2016 u 21:05

Bionic
Reading

Iako je školska i akademska godina 2015./16. već gotovo završila, još nisu objavljeni rezultati natječaja za dodjelu Braniteljskih stipendija za nju, zbog čega su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i njihova djeca - učenici srednjih škola, studenti i poslijediplomanti prijavljeni za braniteljske stipendije, na društvenim mrežama pozvali na rješavanje toga gorućeg problema

Na društvenim mrežama hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji osnovali su skupinu kako bi upozorili na sporu i neefikasnu birokraciju koja rješava dodjelom braniteljskih stipendija.

Rezultati natječaja za dodjelu stipendija, koje dodjeljuje Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, još uvijek nisu objavljeni iako je tekuća školska i akademska godina pri kraju a sam natječaj objavljen još u prosincu 2015., stoji u priopćenju grupe koju su na društvenim mrežama pod nazivom 'Braniteljske stipendije' osnovali studenti, učenici i njihovi roditelji.

Potpisnici ističu kako se 'iz godine u godinu ponavlja ista situacija, te svake godine rezultati budu objavljeni sve kasnije i kasnije'.

Nakon što mjesecima, bez zadovoljavajuće odgovora, šalju upite nadležnome ministarstvu, kao i ministru, prijavljeni na natječaj strahuju da 'od stipendija neće biti ništa'.

Zato pozivaju odgovorne da 'stanu na kraj sporoj, neefikasnoj, lošoj, katastrofalnoj i za sve nas ponižavajućoj birokraciji u Hrvatskoj', kako se takva situacija više ne bi ponavljaljala.

'Smisao braniteljskih stipendije je pomoć učenicima i studentima, nezaposlenim roditeljima koji nemaju što dati svojoj djeci. Nama kao studentima i učenicima, te roditeljima istih, to je egzistencijalno pitanje', ističe se u priopćenju poslanog u ime svih prijavljenih na Natječaj.

'Cijelo se vrijeme pitamo zašto se svake godine ponavlja ista situacija te zašto su djeca branitelja na zadnjem mjestu, a 90-ih su naši očevi bili na prvoj crti. Isto tako smo ogorčeni što se mjesečni iznos stipendije s tisuću kuna spustio na svega 500 kuna', dodaje se.