IMPRESIONIRANI NORVEŠKI MINISTAR

'Kraj pregovora Hrvatske i EU za nekoliko tjedana'

20.04.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Siguran sam da će hrvatski pristupni pregovori biti dovršeni za nekoliko tjedana, izjavio je u srijedu u Zagrebu ministar vanjskih poslova Norveške Jonas Gahr Store, rekavši da je Norveška impresionirana napretkom Hrvatske

'Norveška snažno podupire hrvatske europske i euroatlanske težnje i impresionirani smo napretkom koji je Hrvatska postigla', rekao je Store na konferenciji za novinare nakon sastanka s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem

'Siguran sam da će za nekoliko tjedana pregovori između Hrvatske i Unije o pristupanju biti dovršeni te da ćemo već na obzoru vidjeti referendum o pristupanju Hrvatske EU-u', rekao je ministar vanjskih poslova Norveške, koja nije članica EU-a, ali je saveznica Hrvatske u NATO-u.

Dodao je da bi nakon priključenja Hrvatske bloku 27 europskih država dvije vlade trebale blisko surađivati na rješavanju otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu, koji će se, ocijenio je Store, stabilizirati tek kada sve regionalne zemlje uđu u Uniju.

Po njegovim riječima, o prijateljskim odnosima Zagreba i Osla govori činjenica da 100.000 Norvežana odabire Hrvatsku za mjesto svog godišnjeg odmora. 'Budući da se to ponavlja nekoliko godina za redom, to svjedoči o tome koliko se naši narodi razumiju i na kakvo gostoprimstvo Norvežani ovdje nailaze', rekao je Store.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu i na pomoći koju je Norveška od osamostaljenja Hrvatske kontinuirano pružala kroz razne oblike razvojne pomoći.

Jandroković je rekao da će kruna sjajnih bilateralnih odnosa biti posjet norveškog kralja Haralda Zagrebu 12. i 13. svibnja. 'Taj će posjet znatno pridonijeti potvrdi odličnih odnosa Hrvatske i Norveške', rekao je hrvatski ministar.

Najavio je da će se tom prigodom održati hrvatsko-norveški gospodarski forum, a u Šibeniku otvoriti 'iNavis centar' koji će dvjema zemljama s bogatom pomorskom i brodograđevnom poviješću pružiti priliku za razvijanjem suvremene tehnologije u maritivno orijentiranim gospodarskim granama.