PREKINUT KRIJUMČARSKI LANAC

Krađom devet automobila zaradili 1,66 milijuna kuna

18.08.2011 u 18:13

Bionic
Reading

USKOKU je danas podnesena kaznena prijava protiv 11 osoba iz Hrvatske i BiH zbog osnovane sumnje da su su se udružile radi teških krađa i krijumčarenja automobila u Bosnu i Hercegovinu (BiH) te da su tako ukrali devet automobila i zaradili 1,66 milijuna kuna, priopćilo je danas hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)

Policijski službenici zagrebačke i karlovačke Policijske uprave - u suradnji s Mobilnom jedinicom za provedbu nadzora državne granice i Odjelom organiziranoga kriminaliteta PNUSKOK-a te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta - dovršili su složenu kriminalističku istragu nad više osoba s područja Zagreba, Karlovca i BiH zbog sumnje da su se udružile radi teških krađa i krijumčarenja motornih vozila u BiH.

Kako navodi policija, tijekom višemjesečnog provođenja posebnih dokaznih radnji utvrđeno je da je osumnjičeni muškarac s karlovačkog područja organizirao osmero hrvatskih državljana i trojicu bosanskohercegovačkih državljana za krađu motornih vozila BMW-a, volkswagena i škoda novijih godina proizvodnje na području Republike Hrvatske. Vozila su krijumčarili na teritorij BiH, ali i rastavljali ih u dijelove koje su zatim prodavali u Republici Hrvatskoj.

Organizator kriminalne skupine nabavio je za krađu vozila u inozemstvu specijalne elektroničke naprave - tzv. dekodere pomoću kojih su hrvatski državljanin i državljanin BiH krali motorna vozila i uz pomoć ostalih članova te skupine krijumčarili ih na teritorij BiH. Prvoosumnjičeni organizator na taj je način stečenu znatnu protupravnu imovinsku korist dijelio članovima te skupine.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je kriminalna skupina od siječnja do polovice srpnja ove godine počinila devet kaznenih djela teških krađa na području Zagreba i Rijeke te da je ukrala osobne automobile BMW X6, BMW seriju 5, BMW X3, VW golf 5, VW golf IV i škodu octaviju. Tako su si pribavili protupravnu imovinsku korist od 1,66 milijuna kuna.

Također je utvrđeno da su počinili četiri kaznena djela krivotvorenja isprava i jedno kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Tijekom provođenja posebnih dokaznih radnji policajci su pronašli i vratili vlasnicima pet ukradenih osobnih automobila marke BMW X6, BMW serija 5, BMW X3 te VW golf V.

U automobilim kojima su se osumnjičeni koristili pronađeni su i privremeno oduzeti tzv. dekoderi, specijalno programirano prijenosno računalo za krađu osobnih automobila te nekoliko komada alata za provalu, tzv. ruskih ključeva i čeličnih igala, stoji u priopćenju MUP-a.