napetosti u svijetu

Kovačević: Na Bliskom istoku nisu problem terorističke skupine već Netanyahu

05.02.2024 u 08:16

Bionic
Reading

Nakon američkih napada na skupine povezane s Iranom, prijeti li nova eskalacija na Bliskom istoku? Je li Europska unija sposobna zaštititi svoje interese u Crvenom moru? Kako će paket pomoći Ukrajini dogovoren na samitu Europske unije utjecati na daljnji tijek rata, te na odnose s Mađarskom? O tome su u emisiji U mreži Prvog govorili vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević i vojni analitičar Marinko Ogorec.

Proiranske skupine koje djeluju na teritoriju Iraka, najavile su da će odgoditi svoje djelovanje protiv američkih ciljeva, ali na hutiste američki napadi na Jemen nisu djelovali.

'Ključni problem je rat u Gazi i dok se tamo ratne operacije ne prekinu, prave deeskalacije sukoba neće biti', rekao je Kovačević na Hrvatskom radiju.

Smatra kako je Amerikancima stalo da ne dođe do eskalacije sukoba stoga što ova regija više nije predmet američkih interesa. Dodaje kako Izrael nastoji na svaki način provocirati rat SAD-a i Irana.

'Trenutno na Bliskom istoku nisu glavni problem terorističke i islamističke skupine, već je glavni problem Benjamin Netanyahu. On svojim neposluhom otežava poziciju Joa Bidena i njegove administracije pred izbore', istaknuo je Kovačević. 

Ogorec govori kako američki napadi na ciljeve u Iraku i Siriji nisu bili strateška pogreška, stoga što nije bilo drugačijeg izlaza.

'Što se tiče napada na skupinu Huti i to je bio logičan potez jer se ne može dozvoliti da jedna takva skupina zatvori žilu kucavicu gospodarstva cijele Europe i gotovo cijeloga svijeta', kazao je.