JAČANJE SURADNJE

Kovač se u Banja Luci sastaje s predstavnicima Hrvata

15.06.2016 u 11:56

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač sudjelovat će u četvrtak u Banjoj Luci na sastanku ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative (SEI), koji će razgovarati o izbjegličkoj krizi, jačanju regionalne suradnje i borbi protiv terorizma, a boravak će iskoristiti i za susrete s predstavnicima Hrvata u Republici Srpskoj, priopćio je u srijedu MVEP

Ministri vanjskih poslova SEI-a raspravljat će o mogućnostima suočavanja s migracijskom krizom kao i o poštivanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma. Razgovarat će i o jačanju regionalne suradnje u održivom razvoju kroz postizanje boljih poslovnih veza te o akcijskom planu SEI-ja 2017-2020 koji bi trebao biti usvojen do kraja godine.

Srednjoeuropska inicijativa je regionalna organizacija osnovana prije 27 godina, a Hrvatska joj se pridružila još u srpnju 1992. godine. SEI okuplja 18 država članica (Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina), a ove godine Inicijativom predsjeda BiH.

Tijekom boravka u Banjoj Luci ministar Kovač će posjetiti Katolički školski centar i sastati se s njegovim ravnateljem mons. Ivanom Božinovićem, dopredsjednikom Republike Srpske (RS) iz redova hrvatskog naroda Josipom Perkovićem i ministrom za izbjeglice i raseljene osobe u vladi RS Davorom Čordašem. Ministar će posjetiti i Biskupski ordinarijat i sastati s mons. Franjom Komaricom i predstavnicima Hrvata - dužnosnicima, gospodarstvenicima i predstavnicima udruga Hrvata u RS.