U SVEGA OSAM MJESECI

Kovač promaknuo više diplomata nego Pusić i Jandroković zajedno

07.09.2016 u 11:46

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač (HDZ) prema pisanju Jutarnjeg lista, na kraju mandata odobrio je čak 270 promaknuća u Ministarstvu od kojih neki za to nisu ni imali uvjete. Kako Jutarnji piše, navodno su unapređenja u diplomatski status tražena za šefa voznog parka i referente u računovodstvu. S promaknućima diplomatima dolaze i veće plaće pa bi i to moglo biti dodatno opterećenje za mršav državni proračun

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) ne demantiraju da su se promaknuća dogodila, ali tvrde da je sve napravljeno po zakonu. Objašnjavaju da je ministar Kovač u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja sukladno Zakonu o vanjskim poslovima, Zakonu o sustavu državne uprave, i Pravilniku o unutarnjem redu MVEP-a donio odluke o postavljenju i promaknuću zaposlenika MVEP-a u više diplomatsko zvanje. Čin opravdavaju tvrdnjom da do 5. kolovoza 2016. ministar Kovač nije donosio odluke o postavljenjima i promicanjima hrvatskih profesionalnih diplomata.

Međutim, u odgovoru ne navode točan broj promaknuća, ali isto tako ni ne demantiraju pisanje Jutarnjeg da se radi o njih 270 niti objašnjavaju kako to da je Kovač u osam mjeseci mandata unaprijedio više ljudi nego njegovi prethodnici Vesna Pusić i Gordan Jandroković zajedno, a oni su odradili puni mandat. Usporedbe radi, prema navodima Jutarnjega, Vesna Pusić na kraju mandata promaknula je 97 diplomata, a Gordan Jandroković na kraju svoga četverogodišnjeg mandata 150 diplomata.

U obrazloženju postupaka ministra Kovača iz MVEP-a navode da se postavljanjima i promaknućima u više diplomatsko zvanje uvažava osobni doprinos profesionalnih diplomata izgradnji hrvatske službe vanjskih poslova, motivira ih se za učinkovito i kreativno izvršavanje radnih zadataka i omogućava im se nastavak karijernog napredovanja.

Kako tvrde iz MVEP-a, ministar Kovač nije nastavio praksu prethodne čelnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova koja je pojedine diplomate promaknula i dva puta godišnje, s tim da je odluke o promicanju donosila čak i u siječnju 2016., dakle više od dva mjeseca nakon posljednjih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Također naglašavaju da je ovim promaknućima ispravljena i višegodišnja nepravda prema pojedinim profesionalnim diplomatima koji nisu promicani više od pet godina.

'Povećanje primanja na temelju promicanja u okviru je odobrenih sredstava za plaće u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Financijska su sredstva planirana. Nikakvog dodatnog opterećenja za državni proračun neće biti', tvrde u Ministarstvu.