JUNCKEROVO PISMO

Kovač likuje: Vučiću, nema ništa od tužakanja, prihvati se posla!

01.09.2016 u 15:23

Bionic
Reading

Tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač zadovoljan je odgovorom predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera srpskom premijeru Aleksandru Vučiću. Kovač kaže da se pokazalo kako je Hrvatska cijelo vrijeme bila u pravu

Vučić je u pismu Junckeru početkom kolovoza visokim dužnosnicima ukazao na navodno nepovoljnu situaciju u regiji te ocijenio da se u Hrvatskoj vodi 'ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala', već je prosvjednim notama samo naglasila svoje nesuglasje s potezima u slučaju Stepinac, Glavaš i Barišić te ukazala de ne prihvaća naslijeđe nacizma i podržavanje terorizma.

Juncker mu je odgovorio te naglasio da su dobri susjedski odnosi i regionalna suradnja, kao i pomirenje fundamentalni principi koje moraju poštivati sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali isto tako i sve države članice EU-a u regiji. Odgovor je izazvao bijes kod vodećih srpskih političara, Aleksandra Vučića i ministra vanjskih poslova Ivice Dačića.

Kovač u izjavi koju je dao u Potsdamu, gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država sudionica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), kaže da elementi toga pisma koje je vidio u tisku jasno potvrđuju da smo bili u pravu kad smo govorili da nema ništa od tužakanja okolo, što je Srbija činila i čini. 'Treba se uhvatiti posla, treba svoje obveze izvršavati i treba se držati principa i načela dobrosusjedske suradnje', kazao je Kovač..

Naglasio je da ako se prema Europskoj uniji želi napredovati, što mi kao članica Europske unije i kao susjed Srbije želimo i očekujemo od Srbije, onda treba svoje obveze izvršavati. 'Na taj način će Srbija moći napredovati prema Europskoj uniji, a sigurno ne pismima i nekakvim diplomatskim akcijama koje su osuđene na propast i neuspjeh. Treba se uhvatiti posla i raditi, i to je ono što je poručeno u pismu gospodinu Vučiću', zaključio je Kovač.