SKUP BRANITELJA U ZAGREBU

Kotromanović dozvolio pa par sati prije skupa zabranio nastup klapi

02.05.2015 u 22:25

  • +29

Skup branitelja na Trgu bana Jelačića

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Bez zajedništva Hrvatska sigurno nema budućnost, poručio je u subotu navečer predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida i jedan od vođa prosvjednika iz Savske ulice Đuro Glogoški, na Trgu bana Jelačića gdje traje 'Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede'

Glogoški je za televiziju Z1 izjavio kako mu je izuzetno drago što se u subotu u Borovu selu, gdje je održana komemoracija za 12 mučki ubijenih hrvatskih redarstvenika, dogodilo ono za što se zalažu branitelji koji više od 190 dana prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja - zajedništvo. 'Zajedništvo bez kojeg Hrvatska sigurno nema budućnost', istaknuo je.

'Ovdje (na trgu) su oni koji Hrvatsku u budućnosti vide u zajedništvu', dodao je.

Glogoški je kazao kako je iz Ministarstva obrane predvečer stigla obavijest kojom se klapi Hrvatske ratne mornarice Sveti Jura" zabranjuje ranije odobreni nastup na skupu, zbog čega će branitelji tražiti pojašnjenja od ministra obrane Ante Kotromanovića.

'Mi smo zamolbom zatražili od Ministarstva obrane da klapa HRM-a Sveti Juraj sudjeluje na 'Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku' i dobili smo suglasnost, odobrenje i zapovjed da se odobrava nastup klape u Zagrebu. Nažalost, prije nekoliko sati stigao je opoziv iz Ministarstva obrane da klapa ne može nastupati. Ne znamo što to znači, morat ćemo porazgovarati s ministrom obrane i vidjeti što je u pitanju. Znači li to da se Hrvatska vojska i Ministarstvo obrane odriču hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda', poručio je Glogoški.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm pozdravio je hrvatske branitelje iz cijele Hrvatske, rekavši kako se na trgu okupilo između 50 i 60 tisuća ljudi, koji su, rekao je, pokazali koliko je Hrvatima potrebno zajedništvo.

Upitan za susret s premijerom Zoranom Milanovićem u petak u Okučanima, Klemm je istaknuo da hrvatski branitelji već gotovo 200 dana žele dijalog. 'Ne želimo premijera koji nema vremena za hrvatske branitelje, kojemu je trebalo 200 dana da s hrvatskim braniteljima razgovara. I danas ponovno nož u leđa hrvatskim braniteljima, zabranom nastupa klapi HRM-a Sveti Juraj, kazao je.

21.00
Iako službenih procjena nema, na Trgu bna Jelačića je prema pisanju medija između deset i 15 tisuća okupljenih.

20.00
Na skup je stigao i Branimir Glavaš te general Mladen Markač

19.15 Nakon završetka mise u katedrali, okupljeni su se spustili na Trg bana Jelačića gdje je nekoliko tisuća ljudi. Program je započeo bez ikakvog obraćanja okupljenima. Prvi nastup bio je rezerviran za KUD iz Šestina.


18.46
Na trgu bana Jelačića je nekoliko tisuća okupljenih. U centru grada velik broj policijskih službenika.

18.35
Iako je bio najavljen nastup klape Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj, oni neće nastupati, javlja RTL. S obzirom da je riječ o djelatnim vojnim osobama, oni nisu dobili odobrenje ministra obrane Ante Kotromanovića za nastup. Navodno je riječ o naredbi premijera Zorana Milanovića. 'Premijer Milanović ponovno je zabio nož u leđa hrvatskim braniteljima. Klapa 'Sv. Juraj' ne može nastupati na skupu sa svim ostalim hrvatskim bendovima', izjavio je Josip Klemm.

18.00
Započela je misa za domovinu. Od političara su stigli Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Branitelje predvode Josip Klemm i Đuro Glogoški.

17.45
Zagrebačka katedrala je puna. Ispred katedrale je oko dvije tisuće okupljenih branitelja.

17.30 Iza 17 sati na Trgu bana Jelačića bilo je 30-tinjak okupljenih, a pristižu autobusi iz cijele Hrvatske.

14.00 Iz ZET-a su najavili kako će od zbog 'Skupa zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede' tramvajski promet u kasnim poslijepodnevnim satima s Trga biti preusmjeren na Glavni kolodvor.

Podsjetimo, branitelji i invalidi Domovinskog rata, koji više od 190 dana prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja, organiziraju večeras na Trgu bana Jelačića okupljanje pod nazivom 'Skup zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede', s kojeg će, uz zabavni program, poslati poruku javnosti o svojim problemima i, kako najavljuju, problemima cijele Hrvatske.

Organizatori, braniteljske udruge koje u šatoru u Savskoj 66 već mjesecima traže smjenu ministra Predraga Matića i dvoje suradnika te donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pozivali su na skup 'sve hrvatske branitelje i domoljube, nezaposlene, obespravljene, studente, mlade, umirovljenike, blokirane te sve koji rade a ne dobivaju plaću, kao i ostale ljude dobre volje'.

Pritom tvrde da nije riječ o prosvjednom ni političkom skupu te da neće biti nikakvih političkih poruka i govora. 'Danas smo ponovno svjedoci pokušaja regionalnog razjedinjavanja Hrvatske, polarizacije i moralne erozije hrvatskog društva. Upravo sada došlo je vrijeme osvijestiti zajedništvo kakvo je vladalo za vrijeme Domovinskog rata – zajedništvo juga i sjevera, istoka i zapada, mladih i starih te sačuvati vrednote za koje su mnogi hrvatski branitelji i domoljubi žrtvovali svoje živote', stoji u proglasu organizatora skupa.


Dan prije skupa, u Okučanima prilikom obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, dogodio se neplanirani događaj koji bi mogao biti ključ za konačno rješenje braniteljskog prosvjeda u Savskoj 66. Naime, premijer Zoran Milanović se u Okučanima susreo s organizatorima prosvjeda u Savskoj, Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom s kojima se zadržao u desetominutnom razgovoru. Klemm je ocijenio razgovor izuzetno pozitivnim, najavivši put dijalogu i skorašnjem novom sastanku, dodajući kako 'Milanovića obmanjuju oni koji ga loše brifiraju na temu branitelja'.

Premijer je, pak, pozvao branitelje da mu iznesu probleme i razloge nezadovoljstva, napomenuvši da će još jednom provjeriti jesu li ukinuta pojedina prava braniteljima, ali je i upozorio da ne može rješavati njihove pojedinačne probleme. Nakon što su branitelji okupljeni na svečanosti u Okučanima predsjedniku Vlade spočitali da bi trebao pozornije obratiti pažnju na njihove probleme, Milanović je zatražio poštovanje prema svojim suradnicima, aludirajući na ministra branitelja Predraga Freda Matića, čijom ostavkom branitelji uvjetuju prekid prosvjeda.

Milanović je okupljenim braniteljima poručio da 'ne da čovjeka koji je patio u logoru za Hrvatsku', što je izazvalo negodovanje među braniteljima. Na kraju susreta dogovoren je skorašnji sastanak s premijerom, a branitelji su na kraju prvom čovjeku Vlade, kojem su nedavno zviždali pod prozorom, poklonili majicu s natpisom '100 posto za Hrvatsku' i pozvali ga na današnji koncert.

Inače, prije skupa koji će osiguravati jake policijske snage, a koji će na središnjem zagrebačkom trgu početi u 19 sati, u katedrali će se u 18 sati održati misa za domovinu. Na koncertu, kako je najavljeno, nastupit će Marko Perković Thompson, Klapa HRM-a sv. Juraj, Dražen Žanko, Matko Jelavić, Mirko Švenda - Žiga, Stjepan Jeršek – Štef, Ivan Mikulić, Niko Bete, Anja Šovagović—Despot i Božidar Alić i mnogi.