LETI, LETI MINISTAR

Kotromanović bi borbenu sposobnost HRZ-a, ali novca nema

03.01.2012 u 12:52

Bionic
Reading

'Kompletno preseljenje Ministarstva obrane iz zgrade na Krešimirovu trgu koštalo bi dodatnih 140 milijuna kuna. Dobro smo razmislili i MORH ostaje na Krešimirovu trgu', kazao je novinarima ministar obrane Ante Kotromanović nakon prvog šireg kolegija s čelnicima Ministarstva i Glavnog stožera u učilištu Petar Zrinski

MORH, iako se dijelom preselio u Croatiju, glavninu materijala, između ostalog tehničku dokumentaciju i dosjee ostavio je Krešimirovu trgu i povratak iz vojarne Croatia, u koju je selidba, prema riječima načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drage Lovrić koštala 240 milijuna kuna, čini se pitanje mjeseca u kojem će se to izvesti što znači da će se iz dijela zgrade morati iseliti Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Kamo bi se oni trebali preseliti, za sada nije poznato. Kotromanović je istaknuo kako je u Ministarstvu zatekao solidno financijsko stanje te kako bi volio da proračunska sredstva, koja će dobiti, budu veća nego do sada. Najavio je kako će unutarnjim preraspodjelama nastojati osigurati dodatna sredstva za obuku.

Upitan što će biti sa zrakoplovnom flotom koja je na odumiranju, Kotromanović je istaknuo je kako je želja MORH-a da zadrži borbenu sposobnost, ali kako će sve ovisiti o proračunu.

'Voljeli bismo zadržati borbenu sposobnost zrakoplovstva, imamo dosta dobrih ponuda koje treba razmotriti. Željeli bismo i trebamo održati sposobnost HRZ-a, jer jednom kad je izgubimo, vrlo ju je teško vratiti', mišljenja je Kotromanović.

Govoreći o planovima za naredno razdoblje, ministar je najavio brže i operativnije ministarstvo te hitno usklađivanje dokumenata s EU-om i NATO-om, jer nijedan od njih, premda smo članica NATO-a, nije usklađen.

'Čeka nas velik posao, moramo izraditi niz strateških dokumenata, Hrvatska je ušla u NATO, ulazi u Europsku uniju i moramo s tim uskladiti naše obrambeno zakonodavstvo. Moramo izraditi strategiju nacionalne sigurnosti, strategiju obrane, strateški pregled obrane i dugoročni plan razvoja Hrvatske vojske kao temeljni dokument koji će pokazati kakva će ona biti u idućih od sedam do deset godina.

Za Hrvatsku vojsku u idućem razdoblju Kotromanović je napomenuo da treba dovršiti plan integriranja u NATO do 2014. godine.

'Očekujemo smanjenje Oružanih snaga odnosno da budu mala, dobro obučena vojska visoke borbene spremnosti. Zadovoljni smo učinjenim u Oružanim snagama, imamo odlične časnike koji su se dokazali u Domovinskom ratu, a i svakodnevno u međunarodnim mirovnim misijama u Afganistanu, Golanskoj visoravni i drugima. Imamo veliko iskustvo i podići ćemo Oružane snage na višu razinu', zaključio je Kotromanović najavivši reformu Ministarstva obrane i Glavnog stožera temeljem Vladine odredbe te je dodao da je već određen tim za provedbu.