BIVŠI TUĐMANOV PREDSTOJNIK

Kostović: Popisao sam sve dokumente osim 600 vrpci

29.04.2011 u 07:16

Bionic
Reading

Bivši predstojnik Ureda predsjednika Franje Tuđmana i član komisije koja je raspoređivala dokumente nakon njegove smrti akademik Ivica Kostović rekao je u Dnevniku 3 kako Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom obvezuje na suradnju, ali ta suradnja ne može biti neselektivna i mora biti poštivana procedura.

'Procedura se primarno sastojala u tome da sve ide preko vladina Ureda za suradnju s Haškim sudom', rekao je Kostović u trećem Dnevniku HTV-a. Upitan po kojim kriterijima su razvrstavani dokumenti koji su ostali u Uredu predsjednika i poslije slani u Haag, Kostović je podsjetio kako je bio obvezan sve raditi po odluci hrvatske Vlade. 'Sam sam donio odluku da se sve drugo jutro nakon Tuđmanove smrti zapečati na profesionalni način i uz odgovarajuće imenovano povjerenstvo temeljem pravilnika', kazao je. Nakon toga je, po odluci Vlade, počeo popis svih dokumenata i o svemu postoji zapisnik te je svaki dokument dobio broj.

'Danas se može provjeriti gdje je koji dokument i kako se zove. Jedini izuzetak je bio ogromni broj vrpci kojih je bilo više od 600, koje nitko nije mogao preslušati i tako identificirati', naveo je.

Kostović je kazao i da je sve što se odnosilo na HDZ bilo komisijski predano Vladimiru Šeksu, Dragi Krpini i Ivi Sanaderu te je svaki dokument popisan.

Podsjetio je kako je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte preko Gorana Granića, tada predsjednika Savjeta za suradnju s Haškim sudom, zatražila da da dokumente od HDZ-a, a što je Šeks dva puta odbio jer je znao da Haag ne može tražiti sve što poželi.

Istaknuo je i kako je hrvatska Vlada prije Račanove dobila spor s Haagom na osnovu tvrdnje da joj se ne može nametnuti neselektivno davanje dokumenata, a posebno onih koji se odnose na nacionalnu sigurnost.

'Sadašnji dužnosnici su to ili prešutjeli ili to smatraju nevažnim', kazao je. Smatra da se radi o prekršaju ukoliko su dokumenti slani neselektivno i mimo procedure.

Drži kako država mora cijeniti nacionalnu sigurnost, jer to nije bila dokumentacija dr. Franje Tuđmana već državna dokumentacija. 'To je pitanje odnosa prema državi, prema arhivi, prema nacionalnoj sigurnosti i prema zakonima', istaknuo je Kostović ustvrdivši kako JNA i njihova obavještajna služba nije dala niti jedan dokument haškom tužiteljstvu.