BIZARNO U BANSKIM DVORIMA

Kostelić govorio o 'kontroli Vlade' i 'vanjskim neprijateljima', Kosor ga podržala

21.03.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Ante Kostelić je na svečanom primanju u Vladi povodom pobjede Ivice Kostelića u Svjetskom kupu održao osebujan govor o 'granicama kontrole vanjskih neprijatelja', dok su ga premijerka Jadranka Kosor i ostali okupljeni pozorno slušali

Na početku je rekao da Ivičin uspjeh nije ništa posebno, ništa što nismo mogli očekivati.

'Ovakav uspjeh može poslužiti kao primjer kakva je naša zajednička sudbina kao maloga naroda ili kao zajednice koja ne mora imati oznake nacionalnog identiteta. Naš narod kao mali narod je suočen sa sudbinom da se mora održati ako želi ostaviti trag svoga imena i identiteta. Zbog toga se moramo dokazivati više nego veliki narodi koji su se dokazali kroz povijest', rekao je Kostelić. Oni kao obitelj su dokazali da ništa nije nemoguće, nastavio je dalje.

'Mi smo uspjeli kao obitelj jer je to jedina stvar koju ne kontroliraju svi, već samo mi sami. Ja znam da ova naša sadašnja Vlada, i buduće i prošle, da su radile u okolnostima koje su često kontrolirane. Ne znam od koga, netko će reći, od vanjskih neprijatelja, ne znam, bilo koga', poručio je naš skijaški trener.

Čovjek ili zajednica žive u svijetu u kojem ne mogu raditi što bi željeli ili mogli, raspričao se Kostelić, ali treba se znati granica i treba se ta granica uvijek dalje pomicati, zašto se ne bi moglo i zašto se ne bi smjelo? 'Mi ne možemo dozvoljavati da nas netko preveć kontrolira, bez obzira kakve su okolnosti. Nas se isto pokušava kontrolirati, ali mi smo ipak prošli kroz to, jer nismo dozvolili. Neke smo prepreke probili, a neke zaobišli. Ako dozvolimo da nas drugi kontroliraju, onda ćemo raditi ono što drugi žele', kazao je Kostelić.

Govorio je i o situaciji o sportu, konkretno o činjenici da u Zagrebu ne postoji nijedna žičara. 'Sada će netko reći da je to nemoguće napraviti', rekla je naša sportska legenda. 'Nemoguće je napraviti tvornicu aviona, a ne jedan mali potez.' Zatim se ponovo vratio na granice koje, naglašava, moramo obraniti.

'Žalosno je u svemu tome što o tome može govoriti samo mala skupina ljudi koji će se o tome svađati. Treba postojati i ostala javnost, ali ne ovakva javnost koja okolo hoda, koja ne mora nikuda hodati, koja jednostavno može stajati i o tome stojećki pričati', poručio je Ante Kostelić i dodao da predsjednica Vlade mora biti mirna, a ne da se cijelo vrijeme mora boriti sa 100 problema koji joj ne trebaju. 'Veliki kristalni globus oduzeti velikim nacijama iz ruku je nemoguća misija kao da sad napravimo tvornicu aviona ovdje', poentirao je na kraju.

Premijerka Kosor je nakon njegova govora osjetila potrebu reagirati iako je već ranije govorila. 'Apsolutno podržavam sve o čemu ste govorili. Nitko nema pravo posustajati pred preprekama kada se govori o državi', rekla je premijerka i dodala da će poput Kostelića neke probiti, a neke preskočiti. Također je podržala Kostelićevu inicijativu za žičarom, rekavši da će odmah to i Vlada i grad zajednički razmotriti.