RASPRAVA NA ICJ-U

'Kosovo - opasan presedan u međunarodnom pravu'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.12.2009 16:08
  • Objavljeno 01.12.2009 u 15:52
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu u utorak je počela višednevna rasprava o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova u kojoj će uz predstavnike Srbije, koja osporava kosovsku neovisnost, i Kosova sudjelovati još gotovo 30 drugih zemalja

"Kosovo je povijesna kolijevka Srbije i... jedan od stupova njezina identiteta", kazao je šef delegacije Srbije Dušan Bataković, inače, srbijanski veleposlanik u Francuskoj, obraćajući se 15-članom sudskom vijeću od kojega se očekuje da donese tzv. savjetodavno mišljenje, koje nije obvezujuće ali ima težinu.

Predstavnici Srbije poručili su sucima da je proglašenje kosovske neovisnosti u veljači 2008. predstavljalo grubo kršenje teritorijalnog integriteta Srbije odnosno kršenje Rezolucije 1244 VS UN-a kojom se jamči teritorijalni integritet SR Jugoslavije, odnosno sada njezine sljednice Srbije.

Tom je rezolucijom prije deset godina uspostavljena uprava UN-a na Kosovu.

Bataković je rekao da su odluku o proglašenju neovisnosti donijela tijela privremene samouprave na Kosovu i da ona nije u skladu s Rezolucijom niti ustavnim okvirom koji je vrijedio u trenutku donošenja te odluke.

Pravni zastupnik Srbije Marcelo Kohen upozorio je da nikad do sada ni Opća skupština UN, ni Vijeće sigurnosti nisu prihvatili odcjepljenje dijela teritorija neke države na način na koji je to učinjeno u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova.

Drugi pravni zastupnik Srbije Andreas Zimmermann, podsjetivši na činjenicu da se Kosovo odcijepilo dok je bilo pod upravom UN-a, upozorio je da to stvara opasni presedan u međunarodnom pravu jer bi i druga područja pod upravom UN-a u svijetu mogla zaključiti da dolazak UN-a predstavlja prvi korak u njihovoj secesiji.

Nakon predstavnika Srbije poslijepodne argumente iznose predstavnici Kosova koje vodi ministar vanjskih poslova Kosova Skender Hiseni

U ovom sporu podneske je predalo ukupno 36 zemalja - najviše do sada, a među onima prijavljenima za sudjelovanje u usmenom dijelu je i Hrvatska.

Prvi puta će se pred ICJ-om u ovom sporu pojaviti Kina, a svoje izlaganje najavile su i SAD i Rusija.

Odluka suda, odnosno "savjetodavno mišljenje" koje nije obvezujuće, očekuje se sljedeće godine.

Neovisnost Kosova dosad priznalo je više od 60 zemalja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi