ZADIRANJE U SUVERENITET

Kosovo blokira sporazum između EULEX-a i Srbije

21.08.2009 u 17:06

Bionic
Reading

Nakon što je službena Priština u četvrtak odbila pristati na potpisivanje protokola o suradnji europske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova, kosovski mediji u petak su objavili kako Kosovo blokira protokol jer ga smatra zadiranjem u vlastiti suverenitet.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i predsjednik vlade Hashim Thaci u četvrtak su na sastanku s voditeljem EULEX-a, francuskim generalom Yvesom de Kermabonom, poručili da se protive potpisivanju protokola o policijskoj suradnji što ga je EULEX namjeravao potpisati sa srbijanskim ministarstvom unutarnjih poslova.

De Kermabon je pritom izjavio da želi postići dogovor s kosovskim čelnicima, a kosovski mediji nagađaju hoće li možda potpisati protokol i bez odobrenja Prištine.

Francuski je general poručio da EULEX "neće potpisivati nikakve protokole u ime Kosova", ali istodobno tvrdi da je spomenuti protokol, čiji sadržaj nije objavljen, jedan od onih koji EULEX potpisuje u svoje ime a slične protokole međunarodna je misija već potpisala s Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

De Kermabon je također izjavio kako dokument nema nikakve veze s "Planom od šest točaka", dokumentom koji je svojedobno nastao u Ujedinjenim narodima a Priština ga je žestoko odbacila smatrajući da priječi etabliranje Kosova kao neovisne države.

Odbijajući pristanak na protokol, kosovski predsjednik Sejdiu izjavio je da će Kosovo nastaviti svestranu i čvrstu suradnju s EULEX-om. List "Kosova Sot" navodi kako je riječ o prvoj javnoj nesuglasici između službene Prištine i EULEX-a.

Predsjednik kosovske vlade Thaci, u povodu odbijanja pristanka na protokol, optužio je Srbiju za opstrukciju razvitka dobrih odnosa.

"Ni u kojem slučaju Beogradu se neće dopustiti da djeluje ili ostvaruje svoj autoritet na području Republike Kosovo, preko unutarnjeg ili vanjskog mehanizma. Odluke o Prištini donose institucije Republike Kosovo", poručio je Thaci.