LOŠ IGROKAZ HDZ-A

Kosoričin govor tijela otkriva: Znala sam za crne fondove

Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko (1)

Jadranka Kosor i Tomislav Karamarko (1)

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Blaženo 'neznanje' HDZ-ovaca i opća amnezija pri pomisli na financiranje prošlih izbornih kampanja iz crnog fonda možda jest na ustima prozvanih iz vladajuće stranke na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor, no njihov govor tijela otkriva da ne govore istinu. 'Na njoj se vidi da je znala to što se radilo u HDZ-u. To ne može prikriti', rekla je Ljiljana Buhač, stručnjakinja za govor tijela i neverbalnu komunikaciju, komentirajući jučerašnje držanje premijerke prilikom ponovnog primanja Tomislava Karamarka pod stranačke skute
Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Buhač kaže da se na predsjednici Vlade jasno moglo iscrtati da ne govori istinu. Visoko držanje glave, naizgled siguran stav, intonacija glasa, znakovi su koji su je odali. 'To što je visoko držala glavu ne znači da je imala visoko samopouzdanje. Dok je govorila da ne osjeća odgovornost prema onom što se događalo u stranci, zastala je, a kada govorimo istinu, ne zastajemo. Glas je bio uznemiren, a intonacija sve tiša i tiša', pojašnjava Buhač. Smatra da Kosor ne može prikriti da je znala, uostalom, kaže Buhač, ako dijete dođe doma s novom haljinom, prvo što ćete pitati jest otkuda mu novac za to.

Tvrdi da je premijerku odalo i čvrsto držanje za govornicu i papire koje je pripremila. 'Kada nemate grižnju savjesti i niste krivi, onda ne čitate', kaže Buhač. Uz to, kaže, Kosor je napravila potpuno krivi potez kada je sve zainteresirane pozvala u svoj stan da bi se uvjerili da se nije materijalno okoristila. 'Nitko nju ni ne krivi za to, nego HDZ. Ona opet pokušava izigravati žrtvu', smatra naša sugovornica.

Kasno je za vatrogasne mjere

Buhač smatra da je Kosor loše krenula samom činjenicom da na svoju dužnost nije izabrana, već ju je naslijedila od Sanadera, u maniri diktatura. 'Ona je odmah morala reagirati na crne fondove, a ne sa zakašnjenjem. Sve im je došlo na naplatu jer od samog starta nisu bili vjerodostojni', smatra Buhač. Uz to, dodaje, prepiska s DORH-om i Mladenom Bajićem, najprije predsjednice stranke, a potom i tajnika Ivana Jarnjaka, potpuno je kontraproduktivna. 'Naručuju se u DORH kao da idu kod maserke pa dogovaraju termin', ironična je Buhač. 'Kosor je uzela krivi pristup i vrijeđa inteligenciju nacije', zaključuje.

Karamarko ima svoju računicu

Iako bi povratak 'razmetnog sina' Karamarka u HDZ Kosorici mogla biti slamka spasa, njihovo držanje na jučerašnjoj konferenciji za novinare otkriva potpuno drugačiji odnos koji je daleko od idiličnog. Buhač kaže da bi inače Kosor prilikom uručivanja stranačke iskaznice udijelila sretniku ili sretnici i srdačan poljubac, što nije slučaj s Karamarkom. 'Ovog puta iskaznica je prema Karamarku krenula s odmakom i ispruženom rukom', kaže Buhač te naziva presicu čistim, loše uigranim igrokazom. 'Nisu bili uvjerljivi i vidi se da donose odluke od danas do sutra', kaže stručnjakinja za neverbalnu komunikaciju.

No, osim Kosor, suzdržan je bio i ministar unutarnjih poslova. 'Pokraj Kosor je stajao kao da je na karminama, no kada mu je predala iskaznicu, zaiskrio je jer vidi svoju priliku. On igra svoju igricu iako mu ne odgovara to što ulazi u stranku u ovom trenutku', smatra.

Zaključuje da je očito da su HDZ-ovci izbačeni iz takta, ali i da je Branka Pavošević, nekadašnja blagajnica HDZ-a, napravila nemoguće: skinula osmijeh s lica Jadranke Kosor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi