STRANAČKI VOJNICI

Kosor zbog Lovrin i Fabijančić Križanić sumnja u vjerodostojnost DIP-a

Jadranka Kosor

Jadranka Kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor predložila je u utorak da se izmjeni Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) i propiše da kandidati za DIP najmanje četiri godine prije kandidiranja ne smiju biti članovi političkih stranaka. Spomenula je novu članicu DIP-a koja je donedavno bila članica predsjedništva svoje stranke te je spomenula i one koji su 'iskoristili i pravo na povlaštenu mirovinu'. Iz svega se može iščitati da Kosor aludira na Anu Lovrin, svoju nekadašnju kolegicu iz HDZ-a

Nužan je novi zakon, čvrsti uvjeti izbora, javni poziv kandidatima, biranje članova DIP-a dvotrećinskom većinom, rekla je Kosor na konferenciji za novinare. 'Zbrinjavati u DIP-u stranačke ljude loš je putokaz', kaže Kosor i podsjeća kako je i sam predsjednik Sabora Josip Leko ocijenio da bi imenovanje stranačkog kadra u DIP značilo da su 'stranke odlučile grubo štititi vlastite interese'.

Na saborskim stranicama još i danas stoji da je jedna, od dvije u petak izabranih potpredsjednica DIP-a, članica SDP-a, rekla je Kosor. Riječ je o Vesni Fabijančić-Križanić, donedavnoj saborskoj zastupnici SDP-a i šefici velikogoričkog ogranka stranke. Navela je i da je samo jedan od pet kandidata, Slaven Hojski, u životopisu napisao da nije član ni jedne stranke, ostali su to 'izbjegli', iako u zakonu jasno stoji da kandidati za DIP ne mogu biti stranački ljudi.

Najtragičnije je, dodaje, su neki kandidati izjavljivali da će 'to biti kruna njihove karijere', iako je među njima bilo aktivnih i bivših zastupnika, ministara. 'Odluka Hrvatskog sabora bila je protuzakonita', tvrdi Kosor, pitajući se kakvo povjerenje, nakon svega, javnost može imati u novi sastav DIP-a? A DIP-u su, podsjetila je, ovlasti povećane - to tijelo nadzire financije u izbornim procesima, a moći će i diskvalificirati liste na kojima ne bude zastupljeno 40 posto žena.

'Neki stranački ljudi, na kraju radnih putovanja, zbrinjavaju se u DIP-u na osam godina, iako su neki iskoristili i pravo na povlaštenu mirovinu', pomalo rezignirano zaključuje Kosor. Svjesna je da su izgledi da njen zakonski prijedlog prođe nikakvi, da nema prostora za boriti se protiv saborske odluke. 'Ono što je apsurdno je da se radi o velikom dogovoru i konsenzusu dvije velike stranke. Konsenzusu koji svi zazivaju oko gospodarskih reformi, ali kada treba odlučiti da neke visoke dužnosnike, jedna je do jučer bila članica predsjedništva stranke. Kakvog povjerenja možemo imati u takvo DIP koje dobiva velike ovlasti', kaže Kosor.

Iz toga bi se moglo iščitati da misli na Anu Lovrin, nekadašnju članicu Predsjedništva HDZ-a, novopečenu članicu DIP-a. Ona je 2012. bila među onim saborskim zastupnicima koji su na jedan dan otišli u saborsku mirovinu, te ju nakon toga zamrznuli kako bi mogli opet sjest u saborske klupe u novom sazivu i primati plaću.

Sabor je jasno rekao, kad je to u interesu velikih stranaka, onda se i zakonski uvjeti mogu ismijavati, Sabor se narugao sam sebi, istaknul je Kosor, te zaključila kako je izborom u petak odasana jasna poruka 'sve se može kad se male ruke slože'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!