CAMERON BEZ NAKNADNE IZJAVE

Kosor: Vjerujem da će nas Britanija podržati

10.06.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u petak u Londonu, nakon razgovora s britanskim kolegom Davidom Cameronom, kako vjeruje u daljnju potporu Londona nakon što je Europska komisija u Bruxellesu preporučila državama članicama zatvaranje pregovora s Hrvatskom

'Vjerujem da će nas Velika Britanija podržati, danas nismo dotakli ni jednu činjenicu na kojoj bi bio znak pitanja', kazala je Kosor u izjavi novinarima nakon razgovora s Cameronom u Downing Streetu.

'Odlična je okolnost da sam vijesti iz Bruxellesa saznala nešto prije dolaska na sastanak s britanskim premijerom koji je također čestitao Hrvatskoj, hrvatskoj vladi i meni, te rekao da je ovo važan i povijesni dan... Meni je iznimno važno da je Komisija prepoznala postignuća upravo ove vlade', rekla je premijerka.

'Razgovarali smo najviše o trenutku kada je Hrvatska ispunila sva mjerila da bismo završili pregovore, o sjednici Europskog vijeća 24. lipnja i o potpori Velike Britanije na tom putu', kazala je Kosor, kazavši da je za Hrvatsku sada najvažnija upravo ta sjednica kada bi države članice trebale službeno prihvatiti ocjenu Komisije.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predložio je u petak Vijeću EU-a da se zatvore zadnja poglavlja pregovora Hrvatske i EU-a, što otvara put da se Hrvatska pridruži EU-u kao 28. članica od 1. srpnja 2013.

Barroso čestitao Kosor

S njim je premijerka Kosor telefonski razgovarala prije sastanka s Cameronom, a Barroso je čestitao njoj, hrvatskoj vladi i svim građankama i građanima Hrvatske na uspjehu koji je Hrvatska postigla.

'Vjerojatno ćemo se uskoro vidjeti, kako bismo rezimirali što je dosad učinjeno i korake dalje', rekla je.

Prije sastanka s hrvatskom šeficom vlade, Cameron, koji nakon razgovora s njom nije davao izjavu, rekao je da je danas 'povijesni dan za Hrvatsku', te toplo pozdravio zemlju kao novu buduću članicu EU-a. Naglasio je kako Hrvatska po njegovu mišljenju pripada Europskoj uniji i da je taj dan sve bliže, te da Velika Britanija s divljenjem promatra sve što je Hrvatska učinila u posljednjih deset godina.

'Britanija striktna, ali fer'

Što se tiče dosadašnjeg stajališta Velike Britanije prema hrvatskim pristupnim pregovorima, Kosor je kazala da je 'Britanija bila striktna ali potpuno fer', te dodala kako očekuje osobno vodstvo britanskog premijera na putu koji Zagrebu preostaje vezano uz nadolazeće dane.

Na novinarsko pitanje o monitoringu koji bi Hrvatskoj trebao biti uveden od završetka pregovora do ulaska u EU Kosor je kazala da su sva poglavlja pod monitoringom, da se sve nadzire, ali da je Hrvatskoj to u interesu. 'Reforme su nepovratne, ništa više nije isto kao prije', kazala je, podsjetivši na situaciju prije dvije godine kada su pregovori bili u blokadi.

Preporuku Europske komisije sada bi trebalo prihvatiti svih 27 članica EU-a, među njima i Britanija. Mađarsko predsjedništvo EU-a još uvijek vjeruje u zavreštak pregovora 21. lipnja na posljednjoj međuvladinoj konferenciji pod njihovim predsjedanjem, a povjerenik za proširenje Štefan Fuele kaže kako je Komisija završila svoj posao te da je sada na zemljama članicama da prihvate ocjenu Komisije.

Pozivnica Cameronu

Što se tiče referenduma o ulasku Hrvatske u EU, Kosor je kazala da će on biti organiziran kada dođe vrijeme. 'Kad potpišemo pristupni ugovor onda ćemo u roku od 30 dana organizirati referendum', kazala je.

Dvoje premijera razgovarali su i o euroatlantskoj budućnosti jugoistoka Europe, te se složili da će Hrvatska biti snažan poticaj zemljama jugoistoka Europe 'da nastave s poslom, s reformama, da u tome budu odlučne', kazala je Kosor.

Razgovarali su i o gospodarskoj suradnji gdje, po riječima hrvatske predsjednice vlade, postoji prostor za poboljšanje, o suradnji dvije zemlje u okviru NATO-a posebice o događajima u Libiji gdje je Hrvatska, kaže Kosor, čestitala Cameronu na vodstvu te o dodatnim mogućnostima hrvatske pomoći, primjerice u prihvatu ranjenih osoba.

Ovo je prvi sastanak Jadranke Kosor s britanskim premijerom kojega je pozvala da posjeti Hrvatsku 'Pozvala sam premijera da nas posjeti, ali svakako i prije svega ako bude mogao doći na Croatia summit 8. i 9. srpnja', naglasila je Kosor.

Dosad ni jedan britanski premijer nije bio u službenom posjetu Hrvatskoj.

'Vjerujem da ćemo ga uskoro pozdraviti u Hrvatskoj', naglasila je Kosor.