NOVČANA NAKNADA?

Kosor uoči izbora s biskupima dogovorila povrat imovine Crkvi

07.11.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Sjednica Biskupske komisije HBK za odnose s državom i nedavno utemeljenog Povjerenstva Vlade za odnose s HBK, pod predsjedanjem kardinala Bozanića i premijerke Jadranke Kosor, održana je danas u Banskim dvorima. Na sjednici je premijerka Kosor s biskupima, ni mjesec dana uoči izbora, dogovorila način povrata imovine Katoličkoj crkvi

Na sjednici su razmotreni zahtjevi pravnih osoba Katoličke crkve podneseni sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, navodi se u priopćenju iz Vlade, u kojem piše i da je usuglašen model primjerene naknade za imovinu oduzetu pravnim osobama Crkve i to za dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi.

No u priopćenju se ne navodi kako to Vlada misli Crkvi nadoknaditi dobra 'koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi'. Ako je suditi prema odredbama ugovora Hrvatske i Svete Stolice o gospodarskim odnosima, naknada za takva dobra Vlada bi iz džepova poreznih obveznika Crkvi isplaćivala u - novcu i zamjenskim dobrima.

Sjednici su nazočili članovi Biskupske Komisije: mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, mons. Ante Ivas, biskup šibenski, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te tajnik Biskupske komisije mons. Enco Rodinis

Nazočili su i članovi Povjerenstva Vlade: potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom Tomislav Boban. Sjednici je nazočio i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.