ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Kosor slavi, građani ravnodušni na kraj pregovora

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.07.2011 21:34
  • Objavljeno 02.07.2011 u 21:25
Jadranka Kosor i Kaciga (1)

Jadranka Kosor i Kaciga (1)

Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Hrvatska je završila pet i pol godina duge pregovore i sad čekamo ulazak u EU koji će biti za dvije godine. Istraživanje Dnevnika Nove TV koje je provela agencija Ipsos puls pokazuje ravnodušnost građana

Naime 44 posto građana Hrvatske vijest o kraju pregovora primilo je ravnodušno. Njih 27 posto je zadovoljno, nezadovoljno je 12 posto, a oduševljeno 7 posto. 4 posto Hrvata je ogorčeno krajem pregovora.

Nakon punopravnog članstva politika obećava milijun eura. No 37 posto građana misli kako ćemo živjeti jednako, a 29 posto pak misli da će nam biti lošije nego sada. Samo 25 posto misli da će nam biti bolje.

Da će nam biti bolje više misle muškarci, oni s osnovnom školom, Dalmatinci i HDZ-ovci. Da će nam biti jednako misle mlađi do 30 godina, visokoobrazovani, sjever Hrvatske i HDZ-ovci. A da će nam biti lošije misle građani od 30 do 45 godina, oni sa srednjom školom i stanovnici Primorja.

Na kraju ovih pregovara, koji su 2009. bili u blokadi, većina Hrvata zasluge pripisuje Vladi i premijerki Kosor, njih 39 posto. Predsjedniku Josipoviću zasluge daje sedam posto, a isti postotak Europskoj uniji. Tu su i ostale skupine, ali s malom potporom.

Hrvatska Vlada jučer je objavila što je ispregovarala, no 38 posto građana misli kako je manjim dijelom Vlada zaštitila hrvatske interese. Njih 29 posto misli da nimalo nismo zaštitili, a 17 posto građana misli da je Vlada većinom sve zaštitila.

Na kraju puta u Varšavi Hrvatska će potpisati pristupni sporazum. No premijerka to žarko želi učiniti sama, ali čini se da to ne želi većina Hrvata.

Naime, njih 45 posto želi da to učine predsjednik i premijerka zajedno. Ako bi već samo jedan morao potpisati u ime Hrvatske, onda 30 posto želi predsjednika, a samo 11 posto premijerku.

Kada se pogleda stranački, 56 posto birača HDZ-a želi dva potpisa na sporazumu, a da samo premijerka potpiše sporazum želi 27 posto HDZ-ovaca. Zanimljivo, niti jedan SDP-ov birač ne želi samo premijerkin potpis, a gotovo podjednako žele da to naprave predsjednik i premijerka ili pak sam predsjednik.

Ivo Sanader sljedećeg tjedna vraća će kući. Iako tvrdi kako želi što brže suđenje da dokaže nevinost, Hrvati misle suprotno.

Njih 45 posto misli kako se želi vratiti da se osveti HDZ-u, njih 17 posto misli da se vraća jer vjeruje u pravedno suđenje u Hrvatskoj, a 8 posto misli kako se nada blažoj kazni. 21 posto nema stav.

I dok odvjetnici tvrde strategija se tek stvara, većina građana misli kako će on 'utapati' dojučerašnje suradnike. 81 posto građana misli kako će to biti strategija prebacivanja krivice na druge, a da će se braniti ne svaljujući krivicu na druge misli 7 posto građana. Njih 12 posto ne zna.

Prvo je tvrdio da će mu se u Hrvatskoj politički suditi. Većina, točnije 57 posto građana, misli kao će politika imati utjecaj na odluke suda, a njih 32 posto misli kako će Sanader imati pošteno suđenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi