'kad ti zatreba'

Kosor se prisjetila susreta s Bidenom prije deset godina: Dugo mi je držao ruku i rekao: 'Ja sam tvoj prijatelj i možeš me nazvati u bilo koje doba dana i noći'

07.11.2020 u 21:03

Bionic
Reading

Jadranka Kosor, bivša premijerka i predsjednica HDZ-a, 25. svibnja 2010. susrela se u Bijeloj kući s tadašnjim potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom koji je tada Hrvatskoj poslao snažnu poruku da nas Amerika podupire oko završetka pregovora o ulasku u Europsku uniju

'Bio je jako pripremljen, zainteresiran i jako fokusiran, a njegova neposrednost je na mene ostavila snažan dojam. Nakon sastanka imala sam osjećaj kao da se poznajemo dugi niz godina. Rekao mi je tada jednu rečenicu koju i danas često ponavljam. Dugo mi je držao ruku i rekao 'ja sam tvoj prijatelj i možeš me nazvati u bilo koje doba dana i noći kad ti zatreba'', prisjetila se Jadranka Kosor susreta s Joe Bidenom za Jutarnji list.

Kosor je dodala kako je to bio jedan od najvažnijih sastanaka koje je imala u svom mandatu zbog činjenice da je dobila poziv da dođe u Bijelu kuću na službeni razgovor s potpredsjednikom, a kasnije se i u Pragu susrela s tadašnjim predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

Biden je snažno, kaže, podupro hrvatski put u EU, sudjelovanje Hrvatske u NATO savezu, posebno je pohvalio borbu protiv korupcije i kriminala, ali i program gospodarskog oporavka, koji su tada mnogi stručnjaci proglasili za najboljim ikada. Razgovarali su i o načinu na koji Hrvatska može poduprijeti BiH. Bio je to, smatra Kosor, znak da Hrvatsku doživljava kao lidericu u regiji.

'Pozdravio je i arbitražni sporazum sa Slovenijom kao i suradnju s Haaškim sudom. Nakon toga, izjavu sam dala u dvorištu Bijele kuće, što baš i nije bio običaj', ispričala je Kosor.

Dodala je da 's obzirom na njegovu zainteresiranost za ovaj dio svijeta', a ovisno i o našem angažmanu, misli da možemo očekivati drugačiju vrstu suradnje prema Europskoj uniji, a onda i prema Hrvatskoj.

'Očekujem inicijative i s jedne i s druge strane', rekla je Kosor za Jutarnji list.