IZBORNI SABOR U ARENI

Kosor prva predsjednica HDZ-a?

04.07.2009 u 09:19

Bionic
Reading

I dok se javnost još pita zašto je Ivo Sanader odlučio napraviti nagli politički rez, HDZ će danas održati 13. opći sabor u zagrebačkoj Areni. Izvještajni sabor zbog njegove ostavke pretvorio se u izborni.

Izaslanici, očekuje se da će ih biti oko 10.000, bi trebali prihvatiti ostavku predsjednika stranke Ive Sanadera, promijeniti stranački Statut te izabrati novog predsjednika i vodstvo stranke.

Sanader ostaje u stranci, ali kao počasni predsjednik HDZ-a te kroz Statut stranke učvršćuje svoju poziciju. Po predviđenom dnevnom redu, saznaje HTV, Sanader će se izaslanicima obratiti dva puta. U manifestnom dijelu govorit će o 20. godišnjici HDZ-a, a zatim će u radnom dijelu obrazložiti ostavku. Novo vodstvo izaslanici će prvi put izabrati dizanjem ruku, a ne tajnim glasovanjem, kako su ranije činili.

Andrija Hebrang, jedan od budućih potpredsjednika stranke, tu je odluku obrazložio, piše Jutarnji list, 'tehničkim poteškoćama uvođenja sustava tajnog glasovanja u Arenu u tako kratkom vremenu'.

Novom predsjednicom HDZ-a trebala bi postati sadašnja zamjenica predsjednika Jadranka Kosor, a njezin zamjenik Darko Milinović. Izmjenama Statuta ponovno bi se uvela i funkcija potpredsjednika stranke, koju bi obnašali Vladimir Šeks, Andrija Hebrang, Petar Čobanković, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Božidar Kalmeta. Za glavnog tajnika HDZ-a trebao bi biti izabran Branko Bačić.