REAKCIJE PROTUKANDIDATA

'Kosor povlači očajnički potez gubitnika'

30.03.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Nakon što je jutros idejom za izmjenu Statuta i prijedlogom za odgađanje izbora predsjednika HDZ-a aktualna šefica stranke iznenadila javnost, ali i članstvo, nije dugo trebalo za reakcije njenih protukandidata

'To je očajnički potez gubitnika nakon što su gospođa Kosor i njezin stožer uvidjeli da im ne prolazi izborni inženjering. Očito je da će ljudi glasati po svojoj savjesti, što gospođi Kosor očito nije po volji. Tim potezima pokušava ostati još par mjeseci na čelu stranke jer je njoj to jedino bitno. Jednoglasno smo donijeli pravila igre te je nedemokratski mijenjati izborna pravila tijekom izbornog procesa. To je još jedan nedemokratski potez gospođe Kosor', reakcija je aktualnog zamjenika predsjednice stranke i kandidata za šefa HDZ-a Darka Milinovića, koji smatra da je Kosor Statut na ovaj način mogla mijenjati u zadnje dvije godine.

'Ovo je još jedan pokušaj destabilizacije Hrvatske demokratske zajednice te je očigledno u interesu gospođe Kosor, pa i nekih drugih krugova da HDZ ne počne funkcionirati kao najjača oporbena stranka i protuteža promašenim politikama Kukuriku koalicije. Podržavam ideju 'jedan član - jedan glas' kada se za to stvore uvjeti, ali tome prvo mora prethoditi revizija članstva kako bismo znali tko ima pravo glasa', zaključuje Milinović, podsjećajući pritom da je zadnja revizija članstva bila 2002. godine

Protiv glasovanja po načelu 'jedan član - jedan glas' nema ništa protiv niti bivši potpredsjednik Vlade i kandidat za šefa HDZ-a Domagoj Milošević, no ideju Jadranke Kosor očito ne misli poduprijeti.

Karamarko: Jeftini poeni

Oduševljenja nije bilo ni kod Tomislava Karamarka.

'Pozdravljam inicijativu 'jedan član - jedan glas' i žao mi je što je pokrenuta inicijativa predložena tek sada, i to kao alat za prikupljanje jeftinih političkih poena. To nažalost samo govori o ozbiljnosti kojom neki pristupaju unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Krajnje su zabrinjavajuće i promjene pravila u tijeku kampanje te pokušaji odvajanja izbora za potpredsjednika i predsjednika stranke. Takvo mrcvarenje članova i stranačkih pravila je apsolutno nedopustivo! To je kao da se u bilo kojem sportu zbog lošeg rezultata pred kraj utakmice kreće ispočetka. Poruka koju time odašilje HDZ nije dobra poruka. Unatoč svemu, pozivam sve kandidate da ustraju u poštenoj borbi jer mi predstavljamo najsnažniju političku stranku u RH i to je naša dužnost', poručio je Karamarko.

'Moram reći kako je ovako značajna promjena pravila usred izbornog procesa krajnje neodgovorna prema kandidatima, a posebno prema članstvu i nije ništa drugo nego pokušaj da se po svaku cijenu još koji mjesec ostane na čelu stranke. Produženje roka izbora i javnost će sigurno loše prihvatiti jer se od nas očekuje da napokon počnemo obavljati svoju dužnost kao oporba', stoji u izjavi koju je Milošević poslao medijima.

Nezadovoljan idejom Jadranke Kosor bio je i kandidat za predsjednika HDZ-a Drago Prgomet

'Gospođa Kosor je napokon prihvatila dio naših prijedloga, ali načelo 'jedan čovjek - jedan glas' se odnosi na izbore za predsjednika na svim razinama, a ne samo za predsjednika stranke. Neodgovorno je i neozbiljno mijenjati pravila za vrijeme izbornog ciklusa. Ovakvi potezi daljnje kompromitiraju predsjednicu i nanose veliku političku štetu HDZ-u. Bojim se da je ovaj prijedlog u namjeri da se pošto-poto ostane na čelu stranke, makar samo par tjedana dulje', zaključio je Prgomet

Podsjetimo, aktualna šefica stranke Jadranka Kosor je prilikom današnjeg predstavljanja svog programa predložila da se na Općem saboru stranke 20. svibnja izmijeni Statut te izabere vodstvo stranke, osim predsjednika HDZ-a.

Kosor predlaže da se Statut izmijeni na način da se predsjednik stranke bira po načelu 'jedan član - jedan glas' te da se izbori za čelno mjesto u HDZ-u održe do 1. srpnja.