ULAŠTENA RETORIKA

Kosor poručila mladima: Do posla samo radom

23.09.2009 u 18:31

Bionic
Reading

Otvarajući nove prostorije Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), poznatog i kao 'hrvatski FBI', premijerka Jadranka Kosor poručila je da je Vlada odlučna stati na kraj svakom obliku korupcije i stvoriti klimu u kojoj će se napredovati jedino temeljem vlastitog rada

ZAGREB - "Mladima poručujem da nitko, bez obzira na svoje ime i prezime, neće moći napredovati preko drugih ili do posla doći na neki drugi način osim svojim radom", kazala je premijerka.

Dodala je da je za borbu protiv korupcije neophodna odlučnost cijelog sustava te ustvrdila da je zadovoljna što je u godinu dana od usvajanja Akcijskog plana za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala provedeno čak 80 posto svih predviđenih mjera.

U posljednjih godinu dana, podsjetila je, izmjenjen je niz zakona, ustrojeni su "uskočki" odjeli sudova, a USKOK je zbog nedjela iz svoje domene podnio prijave protiv 846 osoba.

Prijave su rezultirale sa 108 presuda, od kojih su 94 bile osuđujuće, 11 oslobađajuće, a tri su slučaja na sudu odbačena, kazala je Kosor, dodajući da je MUP istovremeno zabilježio pad koruptivnih kaznenih djela.

I ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ustvrdio je da je konačni cilj stvoriti društvo s "nultom stopom tolerancije na korupciju", u kojem niti jedna osoba ili slučaj neće biti nedodirljivi.

Istaknuo je da će u PNUSKOK-u raditi stotinjak visokokvalificiranih policijskih stručnjaka koji su se istaknuli dosadašnjim radom i rezultatima.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić podsjetio je da je osnivanje ovog ureda, s regionalnim podružnicama u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci, rezultat kvalitetno odrađenih projekata u kojima su surađivale sve policijske uprave, ali i inozemni partneri.

Tako je i uređenje tisuću četvornih metara PNUSKOK-ovih prostorija na zagrebačkom Senjaku pomogla nizozemska vlada, istaknuo je Grbić.