BMW, VOZAČI I ČUVARI

Kosor odlučuje o povlasticama Sanaderu

sanader

sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miščević

Bivši premijer Ivo Sanader i nakon odlaska iz Banskih dvora na raspolaganju je u proteklih šest mjeseci i dalje imao državni automobil BMW, službenog vozača i osobne čuvare

Sve mu je to pripalo kao štićenoj osobi koja ima pravo i šest mjeseci nakon što ode s dužnosti na sve sigurnosne povlastice. Iako upravo na blagdan Sveta tri kralja istječe Sanaderovih šest mjeseci od odlaska iz Banskih dvora, čini se da će on ipak i dalje biti pod paskom osobnih čuvara koji su izabrani da ga štite u posebnoj jedinici MUP-a koja se bavi osiguranjem još u vrijeme kad je vodio Vladu.

U MUP-u objašnjavaju da se mjere zaštite i osiguranja za štićene osobe prve kategorije kakva je bivši premijer, provode još najmanje šest mjeseci nakon prestanka obnašanja dužnosti.

- A moguće je i više. Odluka o produžetku statusa štićene osobe još nije donesena, no procedura je u tijeku. Konačnu odluku Vlada će donijeti na osnovi sigurnosne prosudbe i ocjene Sigurnosno-obavještajne agencije – potvrdio nam je Dubravko Novak, šef Kabineta ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka.

Prema dosadašnjoj praksi, gotovo u pravilu privilegij na koji ima pravo štićena osoba produžuje se nekoliko mjeseci, a da je tome tako potvrđuje i slučaj Vladimira Šeksa koji je, nakon što je smijenjen s mjesta predsjednika Sabora, bio i dulje od godine dana čuvana osoba te imao pravo na vozača i pratnju.

Sanader je privilegij štićene osobe imao gotovo dvadeset godina. Prvih je deset godina obnašao visoke dužnosti u administraciji predsjednika Franje Tuđmana, a potom mu je od 2000. do 2003. povlastice osigurala stranka jer je bio predsjednik.

Također u to vrijeme pravo na zaštitu imali su i šefovi opozicije. Premijerske povlastice Sanader je uživao od kraja 2003. pa sve do danas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi