ROHATINSKI TVRDI

'Kosor nema potporu za dublje rezove'

Guverner Rohatinski u Saboru

Guverner Rohatinski u Saboru

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Guverner HNB-a Željko Rohatinski tvrdi da premijerka Jadranka Kosor, koja najavljuje još dublje rezove, nema potporu socijalnih, ali ni koalicijskih partnera, posebno stoga što je predizborna godina

Rohatinski je nakon sastanka s premijerkom Kosor rekao da izostanak potpore onemogućuje da se rebalansom postignu značajnije promjene u 2010, ali da će se možda utvrditi stvari koje će imati utjecaj na buduće razdoblje.

Premijerka je i sama priznala da se razgovara o ideji uvođenja kriznog poreza na banke koji bi bio na snazi godinu dana. Tu je procjenu potencirao i odvojeni susret Kosor s bankarima, a zatim i s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim.

Dok 
bankari nisu željeli otkrivati detalje razgovora s premijerkom, guverner Rohatinski kaže da se razgovor vrtio oko dvije vruće teme: duga Ljubljanske banke i rebalansa, odnosno mogućeg poreza na banke.

'Moj se stav o porezu na banke zna, a hoće li se Vlada odlučiti na njegovo uvođenje, otvoreno je pitanje', kazao je Rohatinski te dodao da mu u Banskim dvorima nisu ništa konkretno rekli kako bi porez izgledao, ali čak i da jesu, ne bi to širio dalje.

'Bez obzira na to što je fiskalna situacija takva da ne treba isključiti ni mogućnost uvođenja poreza na banke, potencijalne koristi toga poteza mogu biti relativno male, a potencijalne štete jako velike', kaže Rohatinski i ponavlja da moralni aspekt na koji se pozivaju EU i SAD kada govore o bankarskom porezu nije primjenjiv na nas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi