POLITIČKA ANALIZA

Kosor ne smjenjuje ministre zbog nesposobnosti nego korupcije

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 17.12.2010 12:43
  • Objavljeno 17.12.2010 u 11:28
Hrvatska Vlada

Hrvatska Vlada

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Politički analitičari su podijeljeni oko budućnosti ministara koje će zahvatiti rekonstrukcija Vlade. Dok Davor Gjenero smatra da tužiteljstvo provodi akcije neovisno o Kosor i da nitko tko je ogrezao u korupciju nije siguran, Ivan Rimac je oprezniji i ne odbacuje mogućnost da smjenama ministara čija se imena u medijima povezuju s aferama želi popraviti imidž HDZ-a pred izbore koji bi se trebali održati najkasnije za godinu dana

'Mislim da je situacija sada takva da nitko ne može računati na imunitet', kaže politički analitičar Davor Gjenero. On objašnjava da više nema sustava ograničenja štete za HDZ i da istrage više ne vodi Vlada nego tužiteljstvo. Zbog toga ni skrivanje od progona nekih ministara za koje se sumnja da će se naći na udaru pravosuđa nije moguće. 'Ministri imaju imunitet od kaznenog progona, ali vidjeli smo da ta zaštita traje dok Mladen Bajić ne zakuca na vrata', mišljenja je Gjenero.

Politički analitičar Ivan Rimac smatra da povezivanje rekonstrukcije Vlade s antikorupcijskim operacijama nije bez osnove.

On objašnjava da nije jasan razlog zbog kojeg se ide u rekonstrukciju Vlade jer to ne možemo pripisati popularnosti ministara. Ima ministara koji nemaju tako loš rejting u javnosti, pa ih se ipak svrstava u kategoriju mogućih kandidata za smjenu, tvrdi Rimac.

To nije kriterij ni iz razloga što bi onda rekonstrukcijom bili obuhvaćeni ministri koalicijskih partnera ako je HDZ-u cilj rekonstrukciju napraviti po rang-listi nepopularnosti kako bi se popravio rejting pred izbore, razmišlja Rimac. Ima ministara koji su pokazali nesposobnost, u resorima im se ništa ne događa, a ne spominje ih se u najavama za smjene.

'Rekonstrukcija očito nije pitanje kompetentnosti i vezana uz rang-listu popularnosti, a onda bi lako mogla biti vezana uz antikorupcijske akcije', zaključuje Rimac. Taj analitičar rezonira da se možda na ovaj način pokušava skriti one koji su u fokusu javnosti jer ih se povezuje uz skandale kako ne bi štetili stranci u nadolazećem razdoblju.

'I te antikorupcijske akcije povezane su samo uz imena koja su u fokusu javnosti, dok se na nižim razinama ne radi ništa', kaže Rimac. Prema njegovom mišljenju, novi ljudi koji dođu u Vladu neće moći ništa raditi jer će se odmah naći u predizbornoj kampanji. 'Riječ je o odabiru za izborne liste', rekao nam je Rimac.

Slično razmišlja i Gjenero, koji situaciju objašnjava tako što su se, prema njegovu mišljenju, okolnosti promijenile hapšenjem Sanadera. 'Dok je on bio na političkom parteru HDZ je bio u opasnosti od erozije kluba i gubitka vlasti. On je sve otpadnike koji su sišli s vlasti mogao okupiti u klub', kaže ovaj politički analitičar i dodaje da otkada je Sanader otišao iz igre više ne postoji mogućnost okupljanja otpadnika.

Premijerka Kosor sada ima otvorene ruke za rekonstrukciju, navodi on, i mora isključiti svakoga tko je pod sumnjom za korupciju iz Vlade. Prije godinu dana nije imala snage da krene na jake osobe iz HDZ-a koje se povezuju s raznim skandalima poput Kalmete, ali danas ima, smatra on.

'Ako to ne napravi, onda odgađa, a pokazalo se da ta odgađanja dođu na naplatu. Kosor danas ima snagu i ona je mora iskoristiti da to napravi, a ako ne napravi, oslabit će svoju poziciju', zaključio je Gjenero.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi