BIVŠA PREMIJERKA UZVRAĆA

Kosor Milanoviću: Taj avion sam ja sigurno spustila u EU

15.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Bivša premijerka Jadranka Kosor u razgovoru za tportal negirala je tvrdnju predsjednika Vlade na odlasku Zorana Milanovića koji je usporedio stanje koje je u Hrvatskoj zatekla njegova vlada s avionom 'koji je bio s praznim kokpitom i izvan kontrole, u kojem život putnika nije bio ugrožen, ali je bilo jako turbulentno i nesigurno'

'Mi smo tom zrakoplovu vratili letnu konfiguraciju, on je sada na krstarećoj visini i zaustavili smo negativne trendove pada, i to velikog pada u 2009. i 2010. Zemlja ponovno ima gospodarski rast i ima pozitivne sve parametre koji uspjeh znače i sve što god pogledate je dobro', rekao je Milanović na jučerašnjoj, posljednjoj sjednici njegove vlade, poručivši da je Hrvatska koju on danas ostavlja bolja.

Jadranka Kosor, koja je hrvatsku Vladu vodila od 2007. do 2009., kaže da Milanović nije u pravu. 'U kokpitu sam bila i uredno sam i mirno spustila avion u Europsku uniju. To je najveće postignuće te godine, ali i moga mandata jer je moja vlada završila, a ja osobno potpisala pristupni ugovor za u Europsku uniju, čime je završen zadnji strateški cilj Hrvatske. Europsku uniju Zoran Milanović i njegova vlada dobili su na dar', kazala je tportalu bivša premijerka.

Naglasila je, koristeći Milanovićevu metaforu o avionu, da ja ona taj avion uredno spustila po nemirnom vremenu ravno u Europsku uniju.

'Sve što je poslije toga Vlada Zorana Milanovića morala raditi je pripremati se da povuče što je moguće više novca iz europskih fondova, a sav drugi posao otvaranja i zatvaranja poglavlja, mukotrpne reforme bile su u potpunosti završene. I u tom pristupnom ugovoru bio je naznačen i datum ulaska 1. srpnja 2013. godine', podsjetila je Kosor zaboravnog Milanovića.

Osvrnula se i na tadašnju gospodarsku situaciju. Kaže da je zatekla pad BDP-a od devet posto 2009., a 2011. već smo bilježili rast od 0,9 posto u dva tromjesečja.

'Što znači da smo se i u gospodarskom smislu počeli dizati iznad vode, jer ja razlikujem moj mandat od prethodnog mandata od 2007. do 2009. Vlade Ive Sanadera, to su dvije različite vlade. Dakle, od pada od devet posto do minimalnog rasta - znači da je avion došao na sigurnu rutu i stabilizirao se i ne samo da su putnici bili sigurni, nego su i sigurno stigli na odredište', poručila je Kosor.

Na naše pitanje je li onda Milanović pokvario ono što je njezina vlada napravila, Kosor kaže da nije mogao pokvariti jer smo ušli u Europsku uniju, ali je učinio neke nepotrebne korake. 'Po mom mišljenju, bilo je potpuno nepotrebno prčkanje po Zakonu o suradnji u kaznenim predmetima sa zemljama Europske unije (tzv. lex. Perković)', smatra bivše premijerka.

Naglasila je da je biti na čelu vlade koja je dobila na dar ulazak u Europsku uniju, sa svim poslovima završenima, velika stvar i nakon toga je trebalo samo raditi da se ta prilika ulaska na tržište od 500 milijuna ljudi iskoristi na pravi način. Prilika je, po njezinu mišljenju, samo djelomično iskorištena, i to u zadnjoj godini mandata Vlade Zorana Milanovića.

Po mišljenju Jadranke Kosor, velik je problem hrvatskih političara to što misle da njihovim dolaskom sve počinje, a nije tako. 'Svaki bi premijer trebao naložiti svojoj vladi da se svi dobri projekti prethodnika nastave', savjetovala je Kosor budućem premijeru podsjetivši da je Vlada Zorana Milanovića odmah ukinula natječaje za javna poduzeća koje je ona uvela te zabranu kupovanja automobila.