SPOR SA SLOVENIJOM

Kosor: Kacin se u Pahorovoj vladi nije bunio

29.01.2013 u 20:05

Bionic
Reading

Otkucava sat za rješenje slovensko-hrvatskoga spora oko Ljubljanske banke. Mogu li se hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i slovenski ministar na odlasku Karl Erjavec dogovoriti o nečemu što nije uspjelo nikome u 20 godina? Hoće li doista Slovenija blokirati ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja? Postoji li uopće izlaz? O tome su u HTV-ovoj 'Temi dana' govorili član vanjskopolitičkog odbora Hrvatskoga sabora Davor Božinović, Jelko Kacin, slovenski zastupnik u Europskom parlamentu, i bivša premijerka Jadranka Kosor

'Prije je bilo teže jer se radilo o kompliciranom pitanju – graničnom pitanju koje do tada punih 18 godina bilo neriješeno. Ovdje danas postoji jasna situacija. Radi se, naime, o pojedinačnim, osobnim pravima štediša čija imovina ne ulazi u sukcesijsku masu jer u to, prema svim standardima, ulazi državna imovina, a o njihovim pravima se treba odlučivati na temelju međunarodnih ugovora, s čim se složio i tadašnji premijer Pahor', pojasnila je Jadranka Kosor

'Ništa ne može zamijeniti dijalog, i to na svim razinama. Na najvišim razinama postoje frekventni susreti i to svakako treba nastaviti', kazao je Davor Božinović

'Janšina vlada ostaje do lipnja, ali je pitanje koliko će ona biti jaka', rekao je slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin te je ponovio svoja stajališta da je hrvatska Vlada odgovorna za uklanjanje prepreka za ratifikaciju pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Upitan što očekuje od sastanka ministara vanjskih poslova u srijedu u Bruxellesu, Kacin je rekao 'da bi želio da dođe do napretka, ali da iz Zagreba dolaze neusklađene poruke'.

'Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se jako trudi kako bi došlo do kompromisa, a njezin zamjenik (Joško Klisović) nije u suglasju sa svojom šeficom', ponovio je Kacin.

'Vratimo se suštini koju gospodin Kacin kao da zaboravlja. Sve ove političke snage, uključujući i gospodina Kacina i Pahora su postojale i radile i i u vrijeme kad smo mi kao država završili pregovore, kada je Pahor u ime svih tih političkih snaga, između ostalih i Kacina koji se tada nije bunio, dao svojim potpisom pečat da Slovenija potvrđuje da je RH završila pregovore i da je ispunila sve uvjete da postane članica Europske unije', kazala je Kosor i dodala kako je logično da će biti lakše riješiti pitanje Ljubljanske banke kada RH bude 28. članica EU-a.

'Političari trebaju preuzeti političku odgovornost. Ako Slovenija ne ratificira hrvatski ugovor, to će imati posljedice i za Sloveniju, a ne samo za Hrvatsku', zaključila je Kosor.